Bulgaria și România sunt îndemnate de autoritățile de la Bruxelles să intensifice lupta împotriva corupției

De la Wikiștiri



25 martie 2010 România — Deși Bulgaria și România au luat măsuri în vederea atingerii standardelor UE în reforma judiciară și lupta împotriva crimei organizate și corupției în ultimele șase luni, Comisia Europeană (CE) a declarat marți (23 martie) că măsurile nu s-au tradus în rezultate tangibile.

Aceste remarci au fost făcute în actualizările tehnice bianuale ale CE cu privire la progresele realizate de cele două țări în aceste domenii cruciale.

Rapoartele emise în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare au criticat de asemenea Bulgaria și România pentru lipsa condamnărilor în cazurile de corupție la nivel înalt din 2007, când ambele țări au aderat la UE, și până în prezent.

„Comisia Europeană cere autorităților din Bulgaria și România să intensifice eforturile, în special în transformarea arestărilor și inculpărilor în sentințe finale”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al comisiei, Mark Gray, prezentând documentele în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles.

Raportul privitor la Bulgaria declară că numeroase inițiative noi sugerează voința -- dacă nu rezultatele – noului guvern de centru dreapta de a implementa reforme. Printre proiecte se numără înființarea de echipe mixte de investigare a corupției, crimei organizate și abuzului fondurilor UE. Alte eforturi "lăudabile" sunt reforma Agenției Naționale a Veniturilor și a Agenției Naționale Vamale.

„Deși meritul lor poate fi evaluat doar prin intermediul contribuției lor efective la lupta împotriva corupției și crimei organizate atunci când acestea sunt implementate, eforturile recente ale Bulgariei demonstrează o recunoaștere tot mai mare a faptului că sunt necesare reforme substanțiale și radicale”, a declarat CE.

Raportul a avut un ton mai critic cu privire la rolul justiției bulgare în lupta împotriva criminalității și corupției.

„Acuzațiile de corupție gravă legate de numiri importante în justiție, implicând membri ai Consiliului Judiciar Suprem, trebuie examinate în detaliu”, a menționat ramura executivă a UE. „O punere în aplicare mai rapidă și mai completă a preocupărilor Comisiei privitoare la neregularități, conflictele de interese și fraudele din implementarea fondurilor UE trebuie implementată înainte de următoarea evaluare”.

Această evaluare urmează să fie emisă în iulie.

Raportul a menționat șase recomandări pentru Bulgaria. Acestea includ adoptarea amendamentelor constituționale care elimină ambiguitatea privitoare la independența și responsabilitatea sistemului judiciar, măsuri de asigurare a unui proces judiciar mai transparent și mai eficient și alte remedieri.

Deși mai puțin critic, raportul privitor la România a menționat incapacitatea țării de a susține elanul luat de reformă la jumătatea anului 2009. Recentele alegeri prezidențiale și dificultățile legate de formarea noului guvern au fost menționate ca motive pentru tergiversarea dezbaterii parlamentare a legilor importante, și în special a proiectelor de coduri de procedură civilă și penală.

Printre recomandările pentru România se numără îmbunătățirea transparenței și eficienței procesului judiciar, înființarea unei agenții de integritate și asigurarea faptului că investigarea corupției la nivel înalt este efectuată într-un mod profesionist, nepartizan.

„Pot fi demonstrate doar rezultate limitate în reforma judiciară și nu a fost remarcată nici o îmbunătățire efectivă a situației dificile a resurselor umane din justiție, iar capacitatea sistemului judiciar a fost supusă unor tensiuni suplimentare prin reducerile nete de personal”, a declarat CE.

Potrivit raportului, pedepsele aplicate de instanțele românești pentru corupția la nivel înalt au fost "în general prea indulgente".

Referințe