Bulgaria este îndemnată insistent să semneze următorul acord privitor la Belene

De la Wikiștiri

22 februarie 2011 Sofia, Bulgaria

Bulgaria ar trebui să semneze următoarea anexă la contractul privind centrala nucleară de la Belene pentru ca lucrul la proiect să poată continua, a avertizat corporația rusească pentru energie atomică Rosatom într-o declarație trimisă presei bulgare duminică (20 februarie).

Bulgaria și Rusia au încheiat acordul asupra proiectului în timpul vizitei efectuate la Sofia în ianuarie 2008 de președintele rus de la acea dată, Vladimir Putin. Guvernul anterior al națiunii balcanice, condus de socialiști, a ales subsidiara Rosatom, Atomstroyexport, pentru proiectarea și construirea celei de-a doua centrale nucleare a țării în 2006. În urma încheierii acordului oficial dintre Sofia și Moscova, Compania Electrică Națională (NEK) a Bulgariei și Atomstroyexport au semnat un acord care însărcina compania rusească cu implementarea proiectului.

Lucrările la centrala nucleară de la Belene, de 2 000 MW, situată la 100 km est de actuala centrală nucleară de la Kozloduy, tot pe Dunăre, au fost practic înghețate din octombrie 2009, după retragerea investitorului strategic în proiect, compania germană RWE.

În noiembrie anul trecut, Bulgaria a ales banca britanică HSBC drept consultant, pentru a o ajuta să decidă care sunt pașii următori în proiect, precum și pentru a atrage noi investitori.

NEK și Atomstroyexport au semnat până acum 11 anexe la contractul lor din 2006, care au permis companiei rusești să continue lucrările la proiect, a declarat Rosatom duminică, fiind citată de presă. Deși aceste documente urmează să expire la sfârșitul lunii martie, "din motive necunoscute" Bulgaria nu a semnat următoarea anexă necesară la acord, care specifică activitățile ce trebuie implementate în perioada 2011-2014, se adăuga în declarație.

"Dacă Anexa 12 nu este semnată, nu va exista o justificare legală pentru ca Atomstroyexport să continue să lucreze la centrala nucleară de la Belene după 31 martie", a avertizat declarația de duminică, fiind citată de portalul de știri online Mediapool din Sofia.

În 9 februarie, presa a informat că Alexei Kalinin, directorul adjunct pentru marketing și dezvoltare al Rosatom, a sugerat într-un memorandum intern că aceasta s-ar putea retrage din proiect. Potrivit acestuia, NEK "evită" semnarea noii anexe.

"Impresia dată este că liderii Ministerului bulgar al Energiei [ministrul Traikov] intenționează să creeze prin declarațiile publice o atmosferă de incertitudine chiar în jurul fezabilității construirii centralei de la Belene, subminând încrederea potențialilor investitori în proiect", a scris Kalinin în memorandumul său către șeful Rosatom, Sergei Kiriyenko, fiind citat de The Moscow Times.

În declarația trimisă presei bulgare duminică, compania rusească a menționat de asemenea că NEK deține un pachet de 51% din societatea proiectului. Prețul de 6,298 miliarde euro pentru cele două reactoare de 1 000 MW fixat în memorandumul din noiembrie dintre NEK și Rosatom este final și nu va fi supus nici unei ajustări determinate de inflație în timpul construcției centralei. Centrala ar trebui să fie finalizată în 2017.

"Societatea proiectului ar putea atrage independent suficiente resurse de creditare cu o maturitate care să înceapă la data la care primul reactor va începe să vândă electricitate în străinătate și cu o perioadă de restituire de 20 de ani", se afirma în declarația citată de cotidianul bulgar Dnevnik.

Participarea companiei finlandeze Fortum și a celei franceze Altran Technologies fac din centrala de la Belene un proiect european, a declarat Rosatom.

Sursă[modificare]

setimes.com