Grecia: Arestarea unui bancher ar putea fi un punct de cotitură în lupta împotriva corupției

De la Wikiștiri


31 decembrie 2012 Atena, Grecia — Arestarea din decembrie ar putea semnala o nouă poziție a autorităților de la Atena cu privire la combaterea corupției.

În urma intensificării presiunii exercitate asupra Atenei pentru a lua măsuri împotriva corupției, aflată în continuare la un nivel excesiv, guvernul a inculpat un bancher a cărui instituție privată de mici dimensiuni a făcut nu mai puțin de 700 milioane de euro din împrumuturi nerperformante acordate unei rețele criminale.

Lavrentis Lavrentiadis, de 40 de ani, a fost reținut în arest în așteptarea judecării sale în baza acuzațiilor de fraudă, deturnare de fonduri, spălare de bani și controlarea unei operațiuni elaborate de delapidare a Băncii Proton, la care acesta era acționar majoritar.

El ar putea primi închisoare pe viață dacă va fi condamnat. Lavrentiadis a negat toate acuzațiile și a declarat că este țap ispășitor pentru criza economică zdrobitoare în care se află țara.

Unii analiști consideră că arestarea lui Lavrentiadis este un semn că guvernul este în sfârșit serios în privința combaterii corupției.

"Aceasta arată dorința guvernului de a pune capăt acestui fenomen al corupției și că acesta va încerca să dea un exemplu în acest caz", a spus Antonis Klapsis, șef de cercetare pentru Institutul pentru Democrație Konstandinos Karamanlis din Atena, publicației SETimes.

Klapsis a declarat că prim-ministrul Antonis Samaras "dorește să arate oamenilor care au făcut atât de multe sacrificii că nu a fost pe degeaba și încearcă să curețe lucrurile și să înceapă de la zero".

Lavrentiadis a fost arestat chiar în timp ce guvernul a primit aprobarea unei noi runde de împrumuturi de salvare de 52,5 miliarde de euro de la creditorii săi, Troica UE-FMI-BCE, care presează guvernul să stopeze corupția și evaziunea fiscală.

Lavrentiadis, care a construit un imperiu multimiliardar ce s-a prăbușit în criza care a afectat țara, a fost dus pentru scurt timp la un spital psihiatric înainte de a fi închis. El a cerut eliberarea pe cauțiune, spunând că este prea bolnav pentru a rămâne în arest. O instanță a ordonat confiscarea bunurilor care îi aparțin lui Lavrentiadis și unui număr de 29 din foștii săi asociați.

Marios Evriveadis, profesor asistent de relații internaționale la Universitatea Panteion din Atena, a declarat că nu este sigur că arestarea dovedește că guvernul va menține campania împotriva corupției.

"El este judecat deoarece Troica dorește ca mari escroci să fie [prinși]", a declarat el publicației SETimes. "El nu face parte din elita de bază, care încă are sisteme de protecție. El nu are bani moșteniți, ci bani făcuți de el", a adăugat el.

Căderea lui Lavrentiadis a început atunci când acționarii care au suferit pierderi majore au înaintat plângere împotriva lui. Când polițiștii au mers la locuința lui Lavrentiadis, situată într-un cartier de lux de pe malul mării, pentru a-l aresta, aceștia au constatat că el este protejat de 16 bodyguarzi, inclusiv de șase polițiști, care au fost de asemenea arestați și sunt investigați.

Banca Greciei și procurorul financiar al Greciei au petrecut mai mult de un an investigându-i pe Lavrentiadis și pe asociații lui. Numele său a apărut de asemenea pe lista celor 2 059 de greci cu fonduri de 1,5 miliarde euro într-o bancă elvețiană, sumă care nu a fost încă verificată pentru evaziune fiscală.

"Este un caz foarte serios și un indiciu al incapacității guvernului grec de a controla corupția … lucrurile se schimbă acum deoarece sunt presiuni din străinătate", a spus George Tzogopoulos, cercetător la Fundația Elenă pentru Politică Europeană și Externă din Atena, pentru SETimes.

Costas Georgakilas, de 26 de ani, un bucătar șomer, a declarat că nu a fost surprins de faptul că în Grecia a izbucnit un nou scandal bancar.

"Atunci când banii și puterea intră în joc, corupția urmează", a declarat el publicației SETimes. "Dar nu cred că toți sunt corupți. Ei se pierd în marea de corupție".

Referințe[modificare]