Sari la conținut

Liderii turci au avut o întrunire „istorică” cu șeful armatei pentru a discuta despre o anchetă

De la Wikiștiri


26 februarie 2010 Ankara, Turcia — Președintele Abdullah Gul și premierul Recep Tayyip Erdogan au avut joi o reuniune de urgență cu șeful statului major al armatei. Discuțiile s-au axat pe ancheta privitoare la o presupusă tentativă de lovitură de stat ce datează din 2003.

De Erol Izmirli, din Istanbul pentru Southeast European Times -- 25/02/10

În urma inculpării unor militari pentru presupusele planuri de răsturnare a guvernului, președintele și premierul turc s-au întrunit joi (25 februarie) cu șeful Statului Major al armatei, generalul Ilker Basbug, pentru a discuta starea națiunii.

În centrul discuțiilor s-a aflat investigația „Barosul”, care a dus luni la arestarea unui număr de aproximativ 50 de militari.

Observatorii din Turcia, unde armata a răsturnat patru guverne începând din 1960, au descris întrunirea drept una fără precedent. „Este prima din istoria turcă”, a scris editorialistul veteran Fikret Bila.

Într-o declarație emisă imediat după ședință, președintele Abdullah Gul a afirmat că criza privitoare la tentativa de lovitură de stat trebuie rezolvată în limitele constituției.

Miercuri, o instanță din Istanbul a inculpat în mod oficial șapte ofițeri militari acuzați de implicare în conspirație. Alți 13, printre care cinci amirali și trei generali, au fost inculpați joi, ridicând numărul ofițerilor reținuți la 20 .

Inculpații fac parte dintr-un grup mai mare reținut luni și interogat marți de procurori. Printre suspecți se numără fostul comandant al forțelor aeriene Ibrahim Firtina, fostul comandant al marinei Ozden Ornek, foștii comandanți de armată Ergin Saygun și Cetin Dogan, precum și zeci de ofițeri de rang înalt.

Operațiunea militară Barosul, îndreptată împotriva Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), a fost concepută, potrivit surselor, în 2003. Potrivit cotidianului Taraf, primul care a dezvăluit complotul, militarii au plănuit să provoace tulburări dramatice în țară pentru a înlătura AKP de la putere.

Acțiunile respective ar fi cuprins plasarea de bombe în două mari moschee din Istanbul, un atac asupra unui muzeu militar și sporirea tensiunilor cu Grecia prin inițierea de lupte cu avioanele de vânătoare grecești deasupra Mării Egee. Acuzațiile cuprind de asemenea ideea de a doborî un avion turcesc și de a da vina pe Grecia.

În absența unor informații suplimentare din partea armatei, în Ankara s-au răspândit zvonurile că toții generalii de patru stele se gândesc să demisioneze, ca reacție la acțiunea guvernului.

Într-o anchetă separată numită Ergenekon, care a început în 2007, o serie de alți ofițeri de rang înalt au fost arestați pentru acuzații similare. Cazul este investigat în continuare de o instanță specială din Istanbul.

Popularul guvern AKP condus de premierul Recep Tayyip Erdogan a fost ales de două ori.

Acest conținut a fost comandat pentru SETimes.com

Referințe

[modificare]