Măsurile de austeritate au dus la scăderea cumpărăturilor de sărbători în Grecia

De la Wikiștiri


4 ianuarie 2011 Atena, Grecia — Grija banilor și grevele persistente din Atena au afectat spiritul de obicei festiv al cumpărăturilor.

Consumatorii greci spun că anul acesta și-au restrâns cheltuielile de sărbători din cauza reducerii salariilor și pensiilor, în timp ce patronii magazinelor din Atena cred că vânzările mai slabe se datorează parțial acțiunilor și protestelor persistente ale sindicatelor.

Lucrătorii din transportul public din Atena se numără printre zecile de mii de angajați din sectorul public care protestează față de măsurile de austeritate ale guvernului. Ei și-au întrerupt de mai multe ori lucrul și au organizat greve de câte 24 de ore în săptămânile dinaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Acțiunile din sectorul transportului public, combinate cu reducerea salariilor, stimulentelor și pensiilor din sectorul public, au domolit, se pare, entuziasmul cumpărătorilor și au redus traficul clienților spre centrul orașului.

Comercianții și-au pus speranțele în aceste sărbători pentru crește vânzările și cifrele de consum scăzute înregistrate din martie, de când guvernul grec a introdus un program dur de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar exagerat.

Guvernul socialist al premierului George Papandreou a implementat o serie de măsuri, printre care reducerea salariilor, stimulentelor de sărbători și pensiilor funcționarilor publici, înghețarea angajărilor în sectorul de stat și mărirea impozitelor pe venit și consum. Aceste măsuri au fost luate în schimbul unui împrumut de salvare în valoare de 110 miliarde de euro din partea UE și FMI pentru a evita falimentul.

Recent, într-una din zilele lucrătoare când angajații din transportul public din Atena au organizat o grevă de 24 de ore, un grup de studenți cântau colinde cu mesaje anti-FMI în timp ce oamenii care își făceau cumpărăturile de sărbători se perindau printr-una dintre cele mai aglomerate străzi comerciale din centrul orașului.

Studenții, care adunau donații pentru finanțarea unei trupe de teatru și dans, cântau o versiune a colindei „Moș Crăciun vine în oraș”, înlocuind cuvintele „Moș Crăciun” cu „FMI”.

„De cinci ani noi cântăm aici colinde de Crăciun. Anul acesta am spus că trebuie schimbat ceva deoarece acest Crăciun nu este unul obișnuit”, a declarat Archondoula, o studentă de 23 de ani.

Ea a spus că niciunul dintre colegii săi studenți nu se așteaptă ca după absolvire să-și găsească un loc de muncă în specializarea lor și că inițial optează pentru „orice la început, cum ar fi o slujbă într-o cafenea”.

Oamenii au făcut mai puține cumpărături în acest sezon comparativ cu anii trecuți. Ei au declarat că anul acesta vor cheltui cât mai puțin pentru cadourile pe care grecii obișnuiesc să și le ofere reciproc în ajunul Anului Nou, aceasta din cauza bugetelor stricte ale gospodăriilor și de teama unor noi reduceri.

„Oamenii sunt mai calculați. Chiar dacă doresc să cheltuiască câte ceva, ei se abțin deoarece nu știu ce le rezervă ziua de mâine. În anii trecuți, oamenii erau mult mai veseli. Acum ei ezită și se tem”, a spus Anthoula, o casnică.

Alți cumpărători păreau hotărâți să sărbătorească chiar dacă aceasta însemna o masă mai puțin îmbelșugată și mai puține cadouri.

„Noi suntem pensionari și anul acesta nu am primit stimulentul [de Crăciun] așa că nu ne-am distra prea mult, dar este în regulă, ce putem face? N-am de gând să-mi plâng de milă … Facem și noi ce putem”, a spus Vicky, de 62 de ani.

Comercianții, în schimb, și-au exprimat frustrarea față de greve și mitingurile de stradă și au declarat că anul acesta oferă promoții speciale pentru a atrage cumpărătorii.

„Traficul clienților a fost foarte redus în perioada sărbătorilor din cauza grevelor și acțiunilor organizate de sindicate … Este o diferență foarte mare față de anul trecut. Să nu uităm că au fost eliminate primele (de Crăciun) pe care le primeau bugetarii. Primele pe care le mai primesc unii sunt foarte mici și sunt folosite pentru acoperirea altor nevoi, nu pentru cumpărături”, a declarat George, patronul unui magazin.

De la începutul anului, angajații și pensionarii au organizat neîntrerupt greve și demonstrații de stradă pentru a protesta față de măsurile de austeritate. Angajații din sectorul privat au fost de asemenea afectați și se confruntă cu nesiguranța locului de muncă din cauza modificării legislației muncii.

Programul de austeritate cuprinde de asemenea măsuri de reducere a evaziunii fiscale, de eliminare a cheltuielilor bugetare inutile, de eradicare a corupției și de creare a unor servicii de stat mai eficiente.

Vezi și[modificare]

Referințe[modificare]