NATO și Rusia anunță "un început nou" în relațiile bilaterale

De la Wikiștiri


23 noiembrie 2010 Moscova, Rusia — NATO și Rusia nu mai reprezintă o amenințare de securitate una pentru cealaltă, au căzut de acord foștii inamici din perioada Războiului Rece la summitul istoric care a avut loc la Lisabona sâmbătă (20 noiembrie), anunțând un nou început în relațiile lor și o serie de inițiative pentru viitoarea cooperare.

"Pentru prima dată în istorie, țările NATO și Rusia vor coopera pentru a se apăra", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, după discuții. "Securitatea noastră este indivizibilă. Împărtășim interese importante și ne confruntăm cu aceleași amenințări la adresa securității noastre comune".

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC) a avut loc în cea de-a doua zi a summitului Alianței de la Lisabona, când președintele rus Dmitri Medvedev s-a alăturat șefilor de stat sau de guvern ai celor 28 de națiuni membre. NRC a fost înființat în 2002 ca platformă de cooperare între cele două părți în domenii de interes comun. Discuțiile la nivel înalt de sâmbătă au fost primele discuții de la invazia Georgiei de către Rusia în august 2008, în urma căreia Alianța a suspendat relațiile cu Moscova.

După mai mult de doi ani, cei 29 de lideri ai NRC au promis să "depună eforturi pentru realizarea unui parteneriat strategic real și modernizat". Scopul ar fi acela de a contribui "la crearea unui spațiu comun de pace, securitate și stabilitate în zona euro-atlantică", au spus aceștia într-o declarație comună.

Aprobând revizuirea comună a provocărilor de securitate ale secolului al XXI-lea, NATO și Rusia au specificat terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă și răspândirea rachetelor ca fiind chestiuni de interes comun și au declarat în scris că părțile nu mai reprezintă o amenințare reciprocă.

Într-o altă acțiune cheie – la o zi după ce liderii NATO au convenit în prima zi a summitului să dezvolte un sistem antirachete comun pentru protejarea tuturor celor 28 de state membre împotriva atacurilor cu rază lungă de acțiune -- cele două părți au căzut de acord duminică să coopereze strâns în domeniul critic al apărării antirachete.

Potrivit agenției Reuters, această rețea de protecție comună care va lega sistemele de apărare ale națiunilor europene ale Alianței de radarele și interceptorii pe care Statele Unite intenționează să îi plaseze în Marea Mediterană, România, Polonia și posibil Turcia va fi construită în etape până în 2020.

Sâmbătă, Medvedev a acceptat invitația NATO ca Rusia să studieze oportunitățile de cooperare în domeniul apărării antirachete.

Liderii NRC "s-au pus de acord asupra unei evaluări comune privitoare la amenințarea rachetelor balistice și au decis să reia cooperarea în domeniul apărării antirachete", a declarat Alianța într-un comunicat. "Noi privim Rusia ca pe un partener, nu ca pe un adversar", a specificat președintele american Barack Obama.

Omologul său rus a avut aceeași părere cu privire la importanța măsurilor luate la Lisabona.

"Acesta este într-adevăr un eveniment istoric", a declarat Medvedev. "Folosesc de asemenea astăzi termenul istoric, înțelegând prin aceasta că am parcurs o cale lungă".

Referințe