România, Georgia și Azerbaidjan au semnat un memorandum crucial în domeniul energetic
- 19 decembrie 2024: Investigație jurnalistică dezvăluie influența Rusiei asupra influencerilor pentru promovarea lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
- 13 mai 2021: Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare
- 4 martie 2018: The Weinstein Company solicită falimentul
- 16 noiembrie 2017: POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor
- 22 octombrie 2017: Comuna Ciocănești din Bucovina, în top 10 al celor mai colorate destinații turistice din Europa
30 aprilie 2010 București, România —
Noul proiect AGRI va diversifica rutele de transport al gazelor naturale spre piața europeană.
Cu câteva săptămâni în urmă, România, Georgia și Azerbaidjan au semnat la București un memorandum care pune bazele unui proiect de importanță majoră. Acesta va asigura transportul gazului caspic către piața Uniunii Europene.
Proiectul AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconect) este menit să diversifice rutele de tranzit, reducând totodată dependența față de gazul rusesc.
Memorandumul a fost semnat de Adriean Videanu, ministrul român al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, de ministrul azer al Industriei și Energiei, Natig Aliyev, și de ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri.
Memorandumul a fost semnat după trei ani de negocieri trilaterale. Semnatarii au convenit înființarea unei societăți cu sediul la București, societate care va realiza proiectul și care va elabora studiul de fezabilitate, ultima etapă dinaintea începerii construcție.
Gazul azer va tranzita Georgia și România înainte de a fi livrat consumatorilor din UE. Potrivit memorandumului, gazele vor fi transportate mai întâi în portul Kulevi de pe coasta georgiană a Mării Negre. Acolo, acestea vor fi lichefiate, iar ulterior vor fi expediate în portul Constanța din România și vor fi distribuite pe piața europeană prin sistemul național de gazoducte.
„AGRI nu va înlocui Nabucco, este complementar proiectului Nabucco”, a declarat Videanu. "România va insista ca AGRI să fie inclus pe lista coridoarelor energetice prioritare la nivelul Uniunii Europene".
Videanu a precizat că AGRI – al cărui cost este estimat în prezent între 2 și 4 miliarde de euro – va fi cel mai rapid și eficient proiect pentru transportul gazelor naturale pe culoarul sudic al Europei. Acesta a adăugat că acesta va fi finalizat înaintea proiectului Nabucco deoarece nu există bariere politice pentru finalizarea acestuia.
Omologul azer al lui Videanu a numit semnarea memorandumului drept „un eveniment istoric”. „Acest proiect este important pentru toate statele din jurul Mării Negre”, a declarat Aliyev.
Președintele român Traian Băsescu a caracterizat semnarea drept „un pas extrem de important, în egală măsură pentru Azerbaidjan, Georgia și România, dar și pentru Uniunea Europeană”.
Potrivit agenției române de știri Mediafax, capacitatea AGRI s-ar putea ridica la aproximativ 7 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care aproximativ 2 miliarde vor fi destinate consumului din România. Anul trecut, Azerbaidjan a produs 23,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale și intenționează să mărească capacitatea la 28,5 miliarde.
Aliyev a declarat că rezervele de gaz ale Azerbaidjanului sunt de 2 200 miliarde de metri cubi. România consumă anual aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care 11 miliarde sunt produse în țară.
Referințe
- Paul Ciocoiu, „România, Georgia și Azerbaidjan au semnat un memorandum crucial în domeniul energetic” — setimes.com, 29 aprilie 2010
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |