Serbia are un plan ambițios pentru reducerea deficitului

De la Wikiștiri

27 decembrie 2012 Belgrad, Serbia — Noul proiect de buget al Serbiei prevede sporirea exporturilor de autovehicule și de petrol în 2013.

În dorința de a pune capăt crizei economice severe, oficialii sârbi au adoptat un buget de 9 miliarde de euro pe 2013, care conține un efort ambițios de reducere a deficitului națiunii la jumătate.

Experții economici au declarat publicației SETimes că au îndoieli cu privire la acest plan, întrucât acesta depinde de o creștere a exporturilor de aproximativ 25%, sau 11 miliarde euro. Fabrica de automobile Fiat din Kragujevac și rafinăria de petrol Pancevo vor juca rolurile principale în eforturile guvernului de a reduce deficitul bugetar la 3,6% din PIB.

Fabrica de automobile a început să exporte modelul Fiat 500L la începutul acestui an și se așteaptă să scoată pe porțile fabricii între 110 000 și 180 000 de mașini în 2013. Rafinăria din Pancevo a fost redeschisă în noiembrie, după un proiect de modernizare.

"Exporturile industriei de automobile din Kragujevac vor totaliza cel puțin 1,5 miliarde de euro și ne așteptăm chiar la 2 miliarde, în timp ce exporturile de la rafinărie sunt estimate la 600-800 milioane de euro", a declarat ministrul finanțelor și economiei, Mladjan Dinkic. "Înjumătățirea deficitului bugetar, sporirea lichidității economiei și asigurarea creșterii exporturilor vor fi cruciale pentru economia sârbă".

Mahmud Busatlija, cercetător la Institutul de Științe Economice, a declarat că se îndoiește că planul guvernului poate fi realizat.

"Este necesară o disciplină fiscală incredibilă pentru a realiza veniturile planificate, așa că punerea în aplicare a acestui plan va fi foarte dificilă", a declarat Busatlija pentru SETimes.

Pavle Petrovic, șeful Consiliului Fiscal, un organism de stat independent subordonat parlamentului sârb, a afirmat că reducerea deficitului bugetar la jumătate în anul următor va fi dificilă, în ciuda măsurilor de austeritate stricte anunțate de guvern.

"Dilema noastră este dacă măsurile guvernului sunt suficiente pentru a reduce deficitul la 3,6% din PIB. Estimările noastre spun că aceste măsuri nu vor fi suficiente. Noi estimăm că deficitul va fi mai mare cu aproximativ 250 milioane de euro și va constitui 4,3% din PIB", a declarat Petrovic publicației SETimes, adăugând că datoria publică mare constituie un pericol grav pentru stat.

Datoria a crescut la 17,5 miliarde euro, iar economiștii au declarat că aceasta a crescut cu aproape 2 miliarde euro în primele 130 de zile ale noului cabinet – echivalentul a 186 de euro per secundă.

Dinkic a afirmat că statul a planificat reducerea datoriei externe după ce a fost forțat să ia împrumuturi anul acesta pentru a asigura plata pensiilor și salariilor.

"Vom reduce datoria publică prin vânzarea proprietăților publice folosite în mod irațional. Vom diminua nevoia de împrumuturi", a declarat Dinkic.

Însă reducerea datoriei externe presupune creșterea producției, spune Busatlija.

"Serbia trebuie să economisească drastic", a declarat Busatlija. "Dacă economisește bani, aceasta va afecta negativ producția, ceea ce se va solda cu noi disponibilizări. Acesta nu este un scenariu benefic Serbiei".

Referințe[modificare]