Wikipedia în limba română depășește 3000 de utilizatori

De la Wikiștiri
Sigla propusă pentru celebrarea a 15000 de articole

12 noiembrie 2005 Online, România — Luna noiembrie a anului 2005 aduce cu sine o dublă sărbătoare pentru proiectul Wikipedia în limba română. Primul, petrecut astăzi, este depășirea a 3000 de utilizatori înregistrați. Cea de-a 3000-a persoană înregistrată este utilizatorul Filimon intrând în sistem la ora locală 19:38.

Proiectul se apropie vertiginos de 15000 de articole, doar câteva lipsind acestei sume frumoase preconizată pentru sfârșitul lunii noiembrie a anului curent, moment ce va fi sărbătorit nu doar prin afișarea unei sigle speciale (vezi foto) ci și prin alte acțiuni festive. Proiectul este în prezent deservit de 12 administratori și 3 birocrați și s-a dezvoltat foarte rapid în anul 2004. Anul 2005 a fost unul în care s-au prelucrat multe articole care astfel au devenit valoroase și bogate în informații.

Wikipedia este o combinație de enciclopedie cu almanah în mai multe limbi, având conținut deschis tuturor, dezvoltată prin colaborarea unui mare număr de persoane și administrată de Fundația non-profit Wikimedia. În 2005 acoperă deja un spectru larg de subiecte si are aproape 825.000 articole în limba engleză și conține, de asemenea, peste 1.500.000 de articole în alte limbi. Proiectul a început în limba engleză pe data de 15 ianuarie 2001, iar ulterior noi proiecte au început să construiască Wikipedia in alte limbi.

Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la wiki, o metodă simplă și rapidă de a edita pagini de web care permite colaborarea multor utilizatori. În hawaiiană wiki-wiki înseamnă "iute-iute".

Wikipedia în română s-a "născut" în 15 iulie 2003, când inițiatorul proiectului românesc (Gutza) a primit statutul de administrator și a început traducerea interfeței.


Reportaj original
Acest articol conține un reportaj în exclusivitate a unui reporter Wikiștiri. A se vedea pagina de discuție sau notele notele de subsol ale articolului pentru detalii.

Reportajele originale se traduc în Rețeaua de Traducere a Reportajelor Originale Wikinews (RETROW - WORTNET).

Referințe