Sari la conținut

"România și-a propus și are ambiția să realizeze toate angajamentele pe care și le-a luat, în așa fel încât să putem adera la UE la 1 ianuarie 2007", susține Călin Popescu Tăriceanu

De la Wikiștiri
Fișier:Tăriceanu4.jpg
Călin Popescu Tăriceanu

11 iulie 2005 București, România — Declarații de presă susținute de Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu după ședința Comitetului Executiv de Integrare Europeană


Am avut astăzi ședința Comitetului Executiv de Integrare Europeană, la care au participat o serie de ministere și instituții care sunt implicate în procesul de integrare europeană.

Ședința a fost dedicată analizei măsurilor care se impun, măsurilor care decurg din elementele semnalate în scrisoarea de avertizare primită din partea Comisiei Europene. Această scrisoare de avertizare nu este altceva decât o procedură internă, uzuală, care a fost utilizată cu toate statele care au aderat până acum la UE, nu este o procedură aplicată numai României sau specifică României.

Ședința de astăzi ne-a permis trecerea în revistă a măsurilor care urmează să fie adoptate. La fiecare ședință a Comitetului Executiv de Integrare Europeană se iau anumite decizii. Am făcut și trecerea în revistă a modului în care au fost îndeplinite deciziile pe care le-am luat în ședința anterioară. Dar sigur că, în conjunctura politică actuală, cred că ședința de astăzi a avut o importanță aparte. Am avut o discuție foarte explicită cu toți membrii Cabinetului care au participat la această reuniune, cu toți ceilalți participanți, în care le-am cerut foarte clar să continue, fără nici un fel de ezitare, pregătirile pentru aderarea României la UE, conform calendarului stabilit. Avem o serie de obligații pe care ni le-am asumat și actuala conjunctură politică nu înseamnă în nici un fel abandonarea acestor eforturi, nu înseamnă în nici un fel modificarea calendarului de aderare. România și-a propus și are ambiția să realizeze toate angajamentele pe care și le-a luat, în așa fel încât să putem adera la UE la 1 ianuarie 2007.

Din această perspectivă, vă spun că alegerile anticipate vor permite ca anumite măsuri de reformă, care sunt în acest moment blocate, să continue, să fie reluate cu o mai mare forță, cu o mai mare intensitate. Chiar dacă guvernul care va urma va fi un guvern interimar, vreau să vă spun că are o marjă de manevră suficientă în ceea ce înseamnă posibilitățile de luare a deciziilor. Are inclusiv posibilitatea să numească sau să destituie acele persoane care, conform responsabilităților încredințate, nu își îndeplinesc sarcinile care decurg din calendarul de aderare și din planul de măsuri prioritare pentru integrarea în UE.

Așa cum am spus săptămâna trecută, până la prezentarea demisiei vom adopta, în două ședințe de guvern consecutive, o serie de măsuri care figurează în calendarul de aderare până în luna octombrie, astfel încât acest calendar să nu fie pus în pericol, să nu existe întârzieri.

Cred că este important de subliniat și angajamentul meu politic, dar și angajamentul meu ca Prim-ministru: Guvernul își asumă acest angajament pe deplin, obiectivul nostru este să aderăm fără întârziere la UE, subliniez, la 1 ianuarie 2007. Nu am renunțat nici o clipă la acest obiectiv și, de aceea, în ședința pe care am avut-o astăzi, inclusiv în întâlnirea de dimineață - l-am primit pe Fabrizzio Barbaso din partea Comisiei Europene - am reafirmat aceste elemente.

Totodată, țin să vă spun că săptămâna viitoare, pe 18 iulie, voi fi la Bruxelles, unde voi avea o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, începând cu Comisarul pentru extindere Ollie Rehn, Comisarul pentru concurență Neelie Kroes, cu Comisarul pentru justiție Franco Fratini. Nu vă fac lista exhaustivă a persoanelor cu care mă voi întâlni, vă voi putea relata după aceea. La Bruxelles am o zi plină de întâlniri, în care scopul este unul și clar: să reafirm voința noastră politică de a ne realiza angajamentele așa cum au fost ele luate la încheierea procesului de aderare în decembrie 2004 și a merge în continuare pe calea îndeplinirii acestor angajamente.

Atât eu în postura actuală, cât și în viitoarea postură - să spunem numai de lider politic - ne vom concentra pe aceste chestiuni. Voi putea să particip în continuare la reuniunile Comitetului Executiv de Integrare Europeană, în așa fel încât să dăm impulsul politic necesar ori de câte ori va fi necesar pentru a nu realiza întârzieri și pentru a ne îndeplini aceste angajamente.

Vă mulțumesc foarte mult!

Referințe[modificare]