Echipele Red Hat si Sun Microsystems s-au aliat in vederea combaterii directivei europene de brevetare a patentelor software

De la Wikiștiri

Acesta este un comunicat de presă. Punctul de vedere al acestui articol este discutabil. Poți ajuta la transformarea lui într-o știre.

7 iulie 2005 Strasbourg, Franța — Parlamentul European a votat recent împotriva directivei „Computer-Implemented Inventions” (directiva de brevetare a patentelor software). Red Hat și Sun Microsystems și-au unit eforturile cu cele ale Fundației pentru o Infrastructură Informațională Liberă (Foundation for a Free Information Infrastructure -FFII-) pentru a obține o victorie pentru cei care apreciază software-ul liber și open source. Respingerea parlamentară dovedește nevoia de o legislație mai bună, legislație care trebuie să garanteze că software-ul însuși nu poate fi brevetat. În ciuda eforturilor susținute de lobby din partea industriei, Parlamentul European a prezentat un exercițiu de democrație, asigurându-se că toți participanții au avut acces și au fost ascultați. Acțiunea recentă a Parlamentului întărește nevoia de o legislație echilibrată care să asigure o industrie sofware competitivă în Europa.

“Acest rezultat este o victorie clară pentru comunitatea open source”, declară Simon Phipps, Chief Open Source Officer la Sun Microsystems. “Exprimă dorința clară a Parlamentului pentru o piață echilibrată, competitivă pentru industria software, care să ofere acces egal participanților indiferent de mărimea acestora. Această acțiune susține faptul că oficialii vor să asigure o legislație care să reprezinte interesele tuturor, inclusiv ale publicului și ale micilor consumatori, nu numai ale marilor organizații”.

“Acțiunile Parlamentului și eforturile prietenilor noștrii de la FFII pentru obținerea acestui rezultat, au fost pur și simplu uimitoare”, declară Mark Webbink, Consilier General Adjunct la Red Hat, Inc. “Acțiunile Parlamentului afirmă faptul că aria de acoperire a patentabilității în legislația propusă era prea largă și că este mai bine să nu avem o legislație în acest sens decât să avem una proastă. De asemenea se confirmă faptul că nu există nici o legătură între inovație și brevetele de patentare software. Apreciem eforturile celor care au contribuit la obținerea acestui rezultat de succes”.

Sun și Red Hat, ambele cu istorii îndelungate în comunitatatea open source, au fost de aceași parte în acest demers, lăsând la o parte diferențele competiționale. Ambele companii au fost preocupate de interesele software-ului open source și au colaborat.

Despre Sun Microsystems, Inc.[modificare]

O viziune singulară – “Rețeaua este calculatorul” (“The Network Is The Computer”) dirijează Sun în dezvoltarea de tehnologii care dau putere celor mai importane piețe. Filosofia Sun de a împărtăși inovația și a construi comunități este începutul următorului val în industria de calculatoare: Era Participării – The Participation Age. Sun poate fi găsit în peste 100 de țări și pe web la: http://sun.com.

Despre Red Hat, Inc.[modificare]

Red Hat, lider mondial în oferirea de soluții open source și Linux, are sediul în Raleigh, NC și reprezentanțe în întreaga lume. Red Hat a impus soluțiile Linux și open source, prin oferta accesibilă a unei calității înalte și cu costuri tehnologice foarte mici. Red Hat oferă software pentru sisteme de operare, alături de aplicații și soluții de administrare. Red Hat oferă de asemenea suport, servicii de training și consultanță clienților săi de oriunde din lume și prin intermediul parteneriatelor la nivel înalt. Strategia open source a Red Hat oferă consumatorilor posibilitatea dezvoltării de planuri pe termen lung pentru a construi infrastructuri bazate pe tehnologiiopen source, ce pun accent pe securitate și ușurința în administrare.