Sari la conținut

Ucraina a sistat achizițiile de gaze naturale din Europa. Federația Rusă îi va fi singurul furnizor.

De la Wikiștiri


10 ianuarie 2014 Kiev, Ucraina — Ucraina a sistat achizițiile de gaze naturale din Europa, astfel că unicul furnizor va fi Rusia, care oferă cele mai mici prețuri. Declarația a fost făcută de ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, care a precizat că gazele din Rusia sunt în prezent opțiunea cea mai profitabilă pentru Ucraina.

Anunțul vine după ce, Rusia a acceptat să reducă de la 1 ianuarie prețul gazelor livrate statului ucrainean de la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi la 268 de dolari. Noul nivel al prețului va fi confirmat trimestrial, potrivit acordului, care dă posibilitatea Rusiei să împiedice o apropierea a Ucrainei de UE.

Agenția ucraineană UNIAN a relatat miercuri că Ucraina a oprit achizițiile de gaze din Europa de la 1 ianuarie.

Autoritățile de la Kiev ar fi trebuit să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în noiembrie, dar președintele Viktor Ianukovici a renunțat la acord în ultimul moment.

În ultimii doi ani, Ucraina a cumpărat gaze din Polonia și Ungaria și era pe cale să încheie un alt acord cu Slovacia. Kievul convenise în decembrie condițiile de achiziție a până la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an din UE, prin intermediul gazoductelor slovace. Importul de gaze prin Slovacia oferea Ucrainei o alternativă la gazele rusești, într-o perioadă marcată de protestele opozanților președintelui Ianukovici.

Referințe[modificare]