Unitățile medicale nu vor mai primi materiale sanitare

De la Wikiștiri
Unităţile medicale datorează 1.000 miliare lei la AFPM

9 mai 2005 Constanța, România — Începând de astăzi, unitățile sanitare nu vor mai primi materiale sanitare. Această decizie aparține reprezentanților Asociației Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), care au de recuperat de la unitățile medicale aproximativ 1.000 miliarde lei. Totodată, potrivit informațiilor primite de la Ion Ciceală, directorul executiv al AFPM, tot începând de astăzi, reprezentanții asociației nu vor mai participa nici la licitațiile în sistem electronic organizate de spitale. De asemenea, într-un comunicat trimis de AFPM se arată că asociația va înceta și dialogul cu autoritățile statului care au atribuții în finanțarea, administrarea și controlul sistemului public de sănătate. Reprezentanții AFPM declară că toate aceste măsuri nu vor mai fi luate în calcul de abia după ce unitățile medicale își vor achita integral datoriile. Toate aceste hotărâri au fost luate în cadrul adunării generale a AFPM, care a avut loc în data de 6 mai a acestui an.

Ministerul Sănătății și Casa de Sănătate, principalii vinovați[modificare]

Potrivit AFPM, această situație ar fi fost evitată dacă Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și-ar fi respectat protocolul semnat cu asociația în data de 8 martie 2005. Înțelegerea dintre cele trei organizații prevedea ca datoriile, de peste 1.000 miliarde lei pe care spitalele le-au acumulat în anii 2003 și 2004, să fie achitate către furnizori până pe data de 30 aprilie 2005. Cu toate acestea, însă, la data de 3 mai 2005, când a avut loc ultima întâlnire între AFPM și MS, se plătiseră numai 65 miliarde lei, ceea ce reprezintă numai 10% din întregul debit. Nerespectarea protocolului și deciziile asociației se vor răsfrânge exclusiv asupra bolnavilor. Începând de astăzi, pacienții vor fi nevoiți să își aducă de acasă toate cele necesare pentru tratamentele medicale, deoarece majoritatea spitalelor din județ stau foarte prost la capitolul materiale sanitare. Până acum câteva săptămâni, la Urgența Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța nu existau perfuzoare, iar stocul existent în prezent nu va mai ajunge prea mult timp. O situație similară se înregistrează și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, care, potrivit unor surse neoficiale, a rămas fără feșe și leucoplast, iar stocul de medicamente este pe sfârșite, potrivit declarațiilor dr. Stela Halichidis, directorul medical al unității spitalicești.

Acuzații grave la adresa guvernanților[modificare]

Totodată, reprezentanții AFPM acuză, în mod public, guvernarea actuală că a mințit atunci când a promis că va lua măsuri imediate pentru reautonomizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și pentru trecerea acesteia sub controlul parlamentului. Mai mult decât atât, AFPM acuză Ministerul Finanțelor că folosește banii colectați de la asigurați în scopuri care nu au legătură cu sistemul sanitar. „Este clar că și actualul ministru al Finanțelor Publice este pradă aceleiași tentanții «moștenite» de la fostul ministru de finanțe, de tristă amintire, de a păstra fondurile colectate de la populație pentru asigurările de sănătate, la dispoziția MFP (Ministerului Finanțelor Publice) pentru a le putea folosi în alte scopuri. (...) Populația plătitoare de asigurări de sănătate este furată sistematic și lipsită de dreptul sau fundamental la sănătate din cauza existenței unui sistem sanitar corupt, prost administrat și subfinanțat în mod intenționat“, se arată într-un comunicat primit de la asociație. Reprezentanții AFPM solicită președintelui Traian Băsescu să intervină pentru reabilitarea sistemului de sănătate din țară și declară că vor informa și instituțiile politice și financiare internaționale despre haosul care există în prezent în sistemul sanitar românesc.