Sari la conținut

Wikiștiri:Ce nu este Wikiștiri

De la Wikiștiri
(Redirecționat de la Wikiștiri:Ce nu este Wikiştiri)

Pe măsură ce proiectul ia amploare, numărul de contribuitori și puncte de vedere în Wikiștiri nu face decât să crească. Acest articol formalizează scopurile pe care Wikiștiri încearcă să le atingă exemplificând acțiuni, atitudini și rezultate pe care trebuie să le evităm.

  1. Vandalism (evident). Ștergerea unei pagini, sau stricarea conținutului unei pagini, în orice mod, este o acțiune inutilă, care duce la pierderea timpului celui care a efectuat vandalismul și celui care a dus articolul la o versiune anterioară.
  2. Materiale protejate de copyright. Înainte de a copia și lipi orice sit, asigură-te că este indicată posibilitatea de utilizare liberă a materialului.
  3. Cuvinte din dicționar. Wikiștiri e o sursă liberă de știri, nu un dicționar.
  4. Pagini de enciclopedie. Wikiștiri e o sursă liberă de știri, nu o enciclopedie.
  5. Opere literare. Scopul unei enciclopedii este să documenteze în mod obiectiv, "la rece" date concrete. Scopul literaturii (unei nuvele, unei povestiri, unui articol, etc) este să înfățișeze lucrurile într-un fel anume pentru a trage o concluzie, pentru a convinge de părerea autorului. În unele situații această distincție este ușor de omis, vă rugăm totuși să încercați să aveți acest aspect în vedere atunci când faceți contribuții în Wikiștiri.
  6. Teze, păreri și teorii personale (vezi PDVN). Wikiștiri nu este un forum, un chat sau un newsgroup. De asemenea, paginile de discuție au fost create pentru a găzdui un schimb de informații utile, destinate îmbunătățirii articolului la care se referă, și chiar dacă uneori este dificil, trebuie să fie limitate la acest scop.
  7. Comentarii care evidențiază greșeli în articole, în loc de a le corecta. Lăsând greșelile să se adune, fără o notă care să le evidențieze, acestea nu vor dispărea, lucru care nu va ajuta la creșterea și ameliorarea proiectului Wikiștiri. Dacă puteți folosi treizeci de secunde pentru a evidenția eroarea, puteți să mai stați două minute pentru a o corecta.
  8. Fără Publicitate. Nu este consimțită adăugarea unui număr excesiv de legături externe unei societăți, înlocuirea întregului articol legitim cu publicitate, scrierea de articole care pun în lumină propria societate. Primele două cazuri sunt tratate ca pur w:vandalism și în articole se va reveni la o versiune precedentă. Cea mai mare parte din wikiștiriști detestă w:spamul, iar cei care îl produc vor fi tratați cu o mare severitate. A treia formă este soluționată modificând articolul, până când se obține un punct de vedere neutru.
  9. Wikiștiri nu este platformă de răspândire a unor opinii/părei unilaterale, monocolore. Sunt admise doar normale citări de opinii în cadrul general al știrilor.
  10. Wikiștiri nu este un mediu de publicare a protocoalelor polițiste sau de asociație, despre care pot fi făcute în cazuri necesare doar relatări neutre.