Sari la conținut

Începutul conclavului pentru alegerea celui de-al 265-lea papă

De la Wikiștiri
Fișier:Chapelle sixtine jugement dernier.jpg
Capela Sixtină - scena alegerilor papilor

18 aprilie 2005 Vatican, Vatican — 115 de cardinali sunt reuniți începând de astăzi în totală izolare în interiorul Vaticanului pentru a alege un nou suveran pontif.

Dimineață a avut loc Sfânta Liturghie "Pro eligendo" în Basilica Sfântul Petru începând cu ora locală 10.00 pontificată de Josef Cardinal Ratzinger - decanul Colegiului Cardinalilor. De la ora locală 17.30 se merge în procesiune de la Domus Sanctae Martae unde sunt cazați cardinalii spre Capela Sixtină.

Fiecare cardinal trebuie să scrie un nume pe foaia cu textul "Eligo in Summum Pontificem" (Aleg ca suveran pontif) cu mențiunea de a avea un alt stil de scriere decât cel propriu. În momentul în care există o majoritate (două treimi de voturi) pe coșul capelei iese fum alb și clopotele basilicilor bat în onoarea noului pontif care iese la balconul Bazilicii Sfântul Petru de unde dă binecuvântarea. Dacă nu există majoritate pe coș iese fum negru.

În fiecare zi pot avea loc patru baloturi de voturi, două dimineața și două seara. Există unele prevederi pentru cazurile speciale în care nu se poate alege un suveran pontif printr-o majoritate după șapte baloturi. În acest caz, cardinalii pot avea o zi de meditație și rugăciune după care să continue procesul. Dacă acest lucru se repetă, în final se poate alege un pontif cu o majoritate simplă.