Sari la conținut

Ținutul Secuiesc va avea domeniu de internet propriu

De la Wikiștiri

Vineri, 22 mai 2009

Teritoriile istorice ale Ţinutului Secuiesc

Ținutul Secuiesc sau Székelyföld în limba maghiară va fi reprezentat și în spațiul virtual, având propriul domeniu de internet, și anume .sic, după cum spune chiar președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balasz. Acesta a fost atribuit ca nume de domeniu de nivel superior și este prescurtarea cuvântului din limba latină „siculitas“ însemnând Secuime. Atribuirea acestui subdomeniu va începe după primul trimestru al anului viitor, după definitivarea procedurii necesare, atunci când societățile din Ținutul Secuiesc își vor putea înregistra saitul de web sub extensia .sic.

Izsak a mai spus că faptul că Ținutul Secuiesc va apărea pe internet ca o regiune autonomă reprezintă „un pas important“ spre autonomia secuimii.

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia conține un articol despre Ținutul Secuiesc.

În februarie 2007, Consiliul Național Secuiesc, o organizație care apară drepturile secuilor din Romania, a organizat un sondaj de opinie în vederea obținerii autonomiei Ținutului Secuiesc. În presă acest sondaj de opini a fost deseori prezentat drept "referendum", deși tehnic vorbind nu a fost. Autoritățile române au declarat că acest act nu este ilegal, dar este "la limita extremă a legii" (organizarea și desfășurarea referendumului putând fi reglementate numai prin legi organice conform art. 73, punctul 3, alineatul d) din Constituția României). Aceeași poziție a avut-o toată clasa politică din România, inclusiv UDMR.

Surse

[modificare]