Sari la conținut

13 noiembrie 2015: Atacuri teroriste-IS la Paris

De la Wikiștiri
Teatrul Bataclan, Paris 6 Aprilie 2008
Harta cu locurile atentatelor din Paris: (1) Stade de France, (2) croisement des rues Bichat et Alibert, (3) rue de la Fontaine-au-Roi, (4) le Bataclan, (5) La Belle équipe, rue de Charonne

129 de oameni au murit și peste 350 (cifră nesigură) au fost răniți, - unii grav în urma mai multor explozii și împușcături în centrul Parisului, în principal în cartierul Bataclan, informează CNN. În sala de concerte de 1500 locuri a Teatrului Bataclan din bulevardul Voltaire nr.50, au năvălit după orele 21.30, 4 tineri teroriști greu înarmați, care au început să tragă în spectatorii prezenți, chiar și în cei care s-au aruncat la pământ. Au fost omorâți aici 87 de oameni, o parte din ei se pare în timpul asaltului polițienesc ce a urmat în jurul orei 24.00. După 3 ore de deținere de către teroriști , spectatorii-ostateci au fost eliberați de forțele de poliție care au asaltat sala de spectacol de 1500 de spectatori. Bilanțul morților a continuat să crească de la oră la oră, fiindcă au fost înregistrate serii de împușcături în mai multe locuri din estul Parisului. Potrivit aceleași surse, ar fi vorba despre șapte atentate teroriste în lanț și două explozii. Serii de împușcături au avut loc în restaurante din centrul Parisului, iar alte două explozii au fost raportate lângă stadionul Stade de France, în timpul meciului amical dintre Germania și Franța, pe care și spectatorii le-au auzit. Oamenii au auzit exploziile puternice de lângă stadion, dar meciul a continuat (scor 2-0 pentru francezi). Printre cei prezenți la meci se afla și președintele Francois Hollande, care a fost evacuat deja până la sfârșitul partidei. La pauză nu s-a anunțat public incidentul pentru a nu se provoca panică și dezordine pe stadion. Opt autori ai atacului ar fi fost uciși sau prinși, potrivit surselor din poliție. Se pare că sunt și alți făptași teroriști încă liberi, care sunt căutați de autoritățile franceze. În Franța sunt efectuate și controale pe stradă în legătură cu atentatul.

M.A.E. din București a comunicat sâmbătă, că doi cetățeni români au murit în timpul atentatului și că surse judiciare franceze afirmă că ar fi vorba despre Ciprian Calciu care era din Tulcea și avea 32 de ani, și de Mariana Lăcrămioara Pop care era din Baia Mare. Cei doi erau împreună în unul dintre localurile din Paris unde teroriștii au intrat și au tras la întâmplare. Potrivit unor apropiați, cei doi tineri români aveau doi copii care locuiau cu ei în Paris.

La București guvernul a convocat o ședință de urgență la ora 10.00/14 noiembrie cu cadre din MAI și Ministerul de Externe, pentru a discuta implicațiile atentatului de la Paris.


Referințe[modificare]