Sari la conținut

70.000 de constănțeni vor fi amendați de Fisc

De la Wikiștiri

17 mai 2005 Constanța, România — Pentru nedepunerea la termen a formularelor vor fi aplicate sancțiuni cuprinse între 100.000 și 1.000.000 de lei. Anual, campania de depunere a declarațiilor de venit global înseamnă, atât pentru contribuabili, cât și pentru funcționarii publici din cadrul administrațiilor financiare teritoriale, nervi, tensiune, statul la cozi interminabile, program de lucru prelungit. În ciuda eforturilor făcute de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, nici în acest an, procedura nu a fost lipsită de aceste elemente. Astfel, chiar dacă cei mai mulți contribuabili au primit prin poștă formularele pe care erau obligați să le completeze, însoțite de plicurile preadresate pe care trebuiau să le trimită apoi tot prin poștă, cea mai mare parte a acestora a ales tot pentru statul la coadă. Potrivit unor surse din cadrul Administrației Financiare Constanța, din numărul total al contribuabililor, doar o treime a optat pentru serviciile Poștei Române, chiar dacă acestea erau gratuite.

Mai mult decât atât, așa cum s-a constatat în ultimii ani, indiferent de termen, au fost mulți constănțeni care au lăsat totul pentru ultima zi. Astfel, ieri, atât la circumscripția de pe strada Mircea cel Bătrân, cât și la cea la intersecția străzii Tulcei, la orele după-amiezii, erau prezente zeci de persoane, care, fie stăteau la coadă așteptând să le vină rândul, fie completau în viteză, pe unde apucau, declarațiile de venit global. „Această situație nu este o noutate pentru noi, anual confruntându-ne cu astfel de situații. Principala problemă constă în faptul că, în ciuda campaniei de informare care s-a făcut în ultimul timp, contribuabilii încă nu știu că toate aceste formulare pot fi depuse și prin poștă. Mulți dintre cei cărora le-au fost transmise plicuri preadresate nu mai locuiesc la adresele care se află în evidența poliției și nu și-au făcut mutația“, a declarat, pentru „Cuget Liber“, Gabriel Coșoreanu, șef serviciu în cadrul Administrației Financiare Teritoriale Constanța. De asemenea, el a mai adăugat și faptul că sunt și cazuri în care întârzierea depunerii nu se datorează exclusiv contribuabililor, motivul fiind acela că angajatorii nu au eliberat din timp fișele fiscale necesare completării formularelor.

„Începând de săptămâna trecută, numărul contribuabililor care stăteau la coadă a crescut simțitor. Așa cum ne așteptam, la ghișee a fost foarte aglomerat. Din această cauză am mărit numărul ghișeelor și am suplimentat personalul, astfel încât, de la 3 birouri câte au fost pregătite inițial, am ajuns ca acum, în ultima zi, toate cele opt existente în sediul administrației să se ocupe numai cu preluarea declarațiilor de venit global“, a mai adăugat Gabriel Coșoreanu. Din informațiile furnizate de către Direcția Generală a Finanțelor Publice, pentru anul 2004, au avut obligația completării și depunerii formularelor 147.190 de contribuabili constănțeni. Dintre aceștia, până la data de 14 mai, numai 74.870 de declarații de venit global fuseseră depuse, ceea ce reprezintă abia 50,86%. Pentru nedepunerea la termen a formularelor, respectiv 16 mai (data poștei), sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100.000 și 1.000.000 de lei.