A încetat din viață marele scriitor SF Sir Arthur C. Clarke

De la Wikiștiri

19 martie 2008 Colombo, Sri Lanka

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke (n. 16 decembrie 1917 în Minehead, Somerset, Anglia), autorul legendarului roman Odiseea spațială 2001, a decedat miercuri la vârsta de 90 de ani într-un spital din Sri-Lanka, țară în care se stabilise din 1956.

Trăsăturile autocrate ale computerului HAL din cel mai celebru roman al său, ecranizat de Stanley Kubrick, sunt rezultatul reflexiei futurologului Clarke asupra evoluției inteligenței artificiale, din perspectiva deceniului al șaptelea al secolului XX. Autorul a consultat în timp ce se documenta pentru roman pe unii dintre cei mai importanți cercetători din domeniul informaticii ai timpului și a publicat ulterior materialul științific folosit pentru Odiseea spațială 2001. Unele din previziunile din acest roman nu s-au adeverit, dar a rămas valabilă așa-numita "Lege a treia a lui Clarke": "Orice tehnologie suficient de avansată nu se poate distinge de magie" ("Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic", citat din Prelude to Space, 1951). Clarke a prezis în anii '40 posibilitatea zborurilor spațiale spre lună încă înainte de finele mileniului. De asemenea, el a întrevăzut rolul importat pe care-l vor juca în viitor sateliții de telecomunicații[1].

Fiu al unui fermier din comitatul Somerset, Arthur C. Clarke a studiat după cel de-al Doilea Război Mondial matematica și fizica la King's College din Londra. Ca autor de povestiri Science-Fiction a debutat între anii 1937 și 1945, scriind pentru diverse fanzine. Prima sa povestire a fost publicată în 1946, primul roman, Prelude to Space, în 1951. Autor a peste o sută de cărți, traduse în zeci de limbi, Clarke a fost înnobilat în anul 1998 de către regina Elisabeta a II-a.

Din anul 1995 autorul era imobilizat într-un scaun cu rotile, din cauza unui sindrom post-polio de care suferea din anii '60. În luna februarie 2008 starea sănătății i se înrăutățise. Clarke a murit la data de 19 martie în urma unui atac cardiac.

Note

  1. Ideea unor sateliți geostaționari a fost prezentată de Clarke în articolul Extra-terrestrial Relays – Can Rocket Stations Give World-wide Radio Coverage?, apărut în ediția din octombrie 1945 a magazinului de electronică și radiofonie Wireless World, p. 305-308. Vezi Kavan U. Ratnatunga: The 1945 Proposal by Arthur C. Clarke for Geostationary Satellite Communications.

Referințe