A driblat moartea!

De la Wikiștiri

19 ianuarie 2006 București, România — Forțat să se retragă prematur din activitatea fotbalistică de o boală ce părea necruțătoare, fostul jucător al Naționalului încă mai așteaptă ca oficialii clubului din Cotroceni să-i achite restanțele contractuale. Unicat în fotbalul românesc, cazul lui pare să nu aibă rezolvare.

Dan Potocianu s-a remarcat de tânăr, pe când juca la CSM Reșița, și a intrat în atenția marilor cluburi din Capitală, unde a ajuns la FC Național. A dispărut însă brusc din prim-plan, retrăgându-se discret. Lumea și-a mai amintit de el doar din cauza memoriilor regulate pe care le depune la Ligă pentru recuperarea unei datorii de la gruparea din Parcul cu Platani. ProSport a aflat că în spatele acestei retrageri premature stă o adevărată dramă.

În urmă cu câțiva ani, Dan Potocianu s-a îmbolnăvit. După îndelungi analize și consultații medicale, diagnosticul a fost dur. O formă de leucemie. Singura șansă: transplantul de măduvă. Fostul jucător l-a efectuat și pare vindecat. “Poto” nu vrea să vorbească despre acest capitol, însă a recunoscut că a avut probleme. “În urmă cu un an și jumătate m-am îmbolnăvit destul de grav. Am suferit o intervenție care m-a costat aproape o sută de mii de dolari”, a spus el. “La un moment dat, am renunțat la Elveția și am venit în România, la Național, să dau o mână de ajutor. Nu am să înțeleg niciodată de ce am fost tratat cu indiferență, mai ales când a fost vorba de o chestiune de viață și de moarte. Nimeni n-a clintit un deget, nici nu m-au băgat în seamă”, a mai declarat el.

Datoria pe care FC Național o are la el este de 22.000 de dolari. Tratat cu spatele de clubul “bancar”, condus atunci de Gino Iorgulescu, “Poto” s-a retras la Reșița, orașul natal. Antrenează acum o grupă de juniori, în vârstă de 15 ani, având un salariu de 415 RON. Foștii colegi și prieteni de la Național îl mai sună, păstrează legătura cu el, chiar dacă drumurile lor s-au despărțit. Unii se luptă cu banii, iar el cu gândul că a trecut printr-o grea încercare. Despre datoria de 22.000 de dolari, rămasă neachitată de atâta timp, nici nu știe ce să mai zică.

"Este inadmisibil ca o decizie să nu fie respectată de un club care afirmă că nu are datorii. Nu ne rugăm ca datornicii să aibă probleme de sănătate, ci să-și achite restanțele." Florin Iacob, impresarul lui Dan Potocianu

"Dacă se va dovedi că această datorie aparține clubului FC Național, o vom achita. Dar din discuțiile pe care le-am avut cu Gino Iorgulescu, am înțeles că problema a fost rezolvată. Mai bine îl întrebați pe el." Constantin Iacov, președintele CA al FC Național

În perioada 1997-2000 a jucat și în Elveția

Dan Potocianu a fost un fundaș cu calități ofensive. Component al naționalei de tineret, “Poto” era un fotbalist care putea evolua cu ușurință și pe postul de mijlocaș la închidere. A bifat și un meci pentru naționala mare, în preliminariile Campionatului Mondial din Franța ‘98. În 1997, a reușit să se transfere în Elveția, unde a jucat pentru Servette Geneva și FC Basel, după care a revenit la clubul unde a cunoscut consacrarea, FC Național. Retragerea lui timpurie a fost cauzată și de problemele de sănătate. Un alt motiv l-a constituit tergiversarea până la absurd a lucrurilor de către Gino Iorgulescu. Cel care a negat cu obstinență realitatea, folosind fel și fel de tertipuri pentru a nu plăti datoria către fotbalist în ciuda deciziei finale dată de comisiile fotbalistice. Dan Potocianu este căsătorit cu Karina și are doi copii, un băiat, Patrick Andreas, și o fetiță, Rebecca Patricia.

Așteaptă achitarea datoriei de trei ani

Trei foști jucători ai Naționalului, Potocianu, Pigulea și Falub, s-au judecat prin comisiile FRF-LPF timp de mai bine de un an pentru câteva restanțe financiare. Pe 23 aprilie 2002, Comisia de Contracte, Statute și Regulamente, prezidată la vremea respectivă de Dumitru Mihalache, a emis o hotărâre rămasă definitivă prin care obliga clubul ca până la data de 10 mai 2002 să-i achite lui Potocianu suma de 31.500 de dolari. În momentul în care echipa FC Național era pe punctul de a nu mai fi programată în campionat, a intervenit un acord între club, reprezentat de Gino Iorgu-lescu, și AFaN, prin Alex Rădulescu, ca reprezentant al jucătorilor, în care primul se angajează să plătească restanțele (Potocianu - 29.500 $, Pigulea - 3.000 $, Falub - 8.000 $) din drepturile TV ce urmau să fie primite de la Pro Sport Group, firmă patronată de Adrian Sîrbu. Acordul a fost înregistrat și parafat de LPF, prin secretarul general, Valentin Alexandru. După o primă tranșă, în care Pigulea și Falub și-au încasat banii, iar Potocianu a luat 7.500 de dolari în patru rate (3.500 - 24 februarie 2003, 500 - 18 noiembrie 2003, 2.500 - 17 februarie 2004, 1.000 - 23 februarie 2004) , nu s-a mai achitat nimic. Pe 21 decembrie 2005, AFAN a înaintat o adresă către FC Național, în atenția președintelui Constantin Iacov, prin care făcea cunoscută datoria și solicita stingerea ei de urgență. Pus într-o situație delicată, Constantin Iacov se vede nevoit să rezolve un caz care, de fapt, nu este al lui. Ci al fostului președinte, Gino Iorgulescu. Cel care atunci când nu are telefonul închis, jignește ziariștii. Din acest motiv nu a putut fi contactat pentru a-și expune punctul de vedere. "În cazul neplății de urgență, AFAN va depune la LPF o cerere de punere în executare a hotărârii FRF, care va avea ca efect, probabil, neprogramarea echipei în prima etapă a returului.", Alex Rădulescu, președinte AFAN

Valentin Alexandru: “Cazul s-a prescris după un an”

Valentin Alexandru, secretarul general al LPF, cunoștea “cazul Potocianu”. “LPF a fost doar un intermediar. Și noi avem încă de primit bani de la Pro Sport Group, și de aceea suntem în proces cu ei. Se pare că sunt în faliment, iar procedura este destul de complicată. Cât am primit bani de la PSG, i-am trimis la AFAN. LPF nu mai are nici o legătură cu acest caz, pentru că după legile fotbalului s-a prescris după un an”, ne-a spus oficialul lepefist. Alexandru a adăugat că știe despre situația lui Potocianu, dar că nu poate face nimic.

Boala care nu iartă sau cancerul sângelui

Leucemia este o boală a sângelui, manifestată prin creșterea haotică a numărului de leucocite (globule albe). Din această cauză, ea este considerată ca fiind un cancer al sângelui. Leucemia poate fi de multe ori fatală. Cauzele morții pot fi sângerările interne datorate numărului scăzut de trombocite sau infecțiilor cauzate de un virus sau bacterie care, în mod normal, ar fi putut fi eliminate de globulele albe sănătoase. În multe cazuri în care boala nu a fost descoperită la timp, singura modalitate eficientă de tratament este transplantul de măduvă.