Sari la conținut

A murit Regina Ana a României, soția Regelui Mihai I

De la Wikiștiri
Acest articol este în construcție.
Puteți ajuta la dezvoltarea acestuia.
Dacă considerați că este gata de publicare,
schimbați formatul {{construcție}} cu {{publicare}}.

1 august 2016 Paris, Franța — Familia regală a anunțat, pe site-ul oficial, că Regina Ana a murit astăzi la ora 13.45 la Spitalul Morges din Elveția. Regina Ana ar fi împlinit pe 18 septembrie 93 de ani.

Familia Regală a anunțat că alături de Regina Ana au fost până în ultimele clipe ale sale Principesa Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. De asemenea, Regele Mihai a vizitat-o zilnic pe Regina Ana la spital în ultima săptămână. De asemenea, Familia Regală a anunțat că va urma o perioadă de șapte zile de mare doliu după înmormântare și apoi doliu timp de 40 de zile. Avocatul Casei Regale că data probabilă a înmormântării este 13 august și că Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeș. De asemenea, avocatul Adrian Vasiliu a precizat că Regele Mihai, cel mai probabil, nu va veni la înmormântare. Moartea Reginei Ana survine în condițiile în care și starea de sănătate a Regelui Mihai este precară. Majestatea Sa a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant și a suferit o intervenție chirurgicală, potrivit Consiliului Regal.

De doi ani Regele Mihai și Regina Ana nu au mai venit în România împreună[modificare]

De aproape doi ani, Regele Mihai și Regina Ana nu au mai venit împreună în România. În urmă cu cinci luni, Regele Mihai a anunțat că este bolnav și că se retrage din viața publică, numind-o pe fiica lui, Margareta, Principesa Moștenitoare și Custode al Coroanei. La acea vreme, Principesa Margareta anunțat că Regina Ana nu se simte bine. „Mama mea se află într-o stare de slăbiciune și suferință. Să ne rugăm cu toții pentru regina noastră”, declara Principesa Margareta, custodele coroanei regale. Sursa: www.romaniaregala.ro

Regina Ana și Regele Mihai, cel mai longeviv cuplu regal Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța. Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's. În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților. A primit „Crucea de Război" a Franței. Regina Ana și Regele Mihai au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, anul acesta urmând să împlinească 68 de ani de la căsătorie. Povestea lor este una impresionantă. S-au cunoscut în 1947, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prințul Philip. La doar o săptămână de la eveniment, Regele Mihai i-a cerut mâna Reginei Ana. Pe 10 iunie 1948 s-au căsătorit în Grecia. Citiți și: Regele Mihai și Regina Ana, o poveste de dragoste de aproape șapte decenii Totuși, parcursul vieții lor nu a fost unul lin. În anii '40 Biserica Catolică avea reguli foarte stricte privind căsătoriile cu cei din alte religii. Principesa Ana de Bourbon Parma trebuia să obțină permisiunea Vaticanului pentru a se căsători cu Regele Mihai. Regina Mamă Elena și mama Principesei au mers la Vatican, unde cererea lor a fost refuzată. „Mama și soacra mea, Regina Elena, au mers amândouă să ceară acordul Papei Pius XII. și mama a mers atît de departe încît a dat cu pumnul în masă! Mama era furioasă pentru că Papa a spus: "Nu-mi pot da binecuvântarea”, a povestit Regina Ana. Nici un membru al familiei Principesei nu a avut dreptul să vină la nuntă, fiind amenințati cu excomunicarea de către Vatican. Doar un unchi din Danemarca al Anei, care era protestant, a avut acest drept. După ce s-au căsătorit, Mihai și Ana au locuit la vila Reginei Mamă de la Florența. Mai apoi au stat în Danemarca și în cele din urmă în Anglia. În anii exilului cei doi s-au bucurat de liniștea vieții de la țară pe domeniul Bramshill, proprietatea de lângă Londra a lordului Brocker. În anii ‚50, în timpul șederii lor in Marea Britanie, au muncit la fermă și în propriul lor atelier de tâmplărie. Aceasta nu a fost singura ocupație ieșită din tipare a cuplului: printre altele, au crescut găini, ca să se întrețină. Regele și Regina s-au mutat la Versoix, în Elveția, în 1956. Și-au botezat toate cele cinci fiice ortodox. Au refuzat orice ajutor, inclusiv oferta președintelui Truman pentru a se stabili în SUA.

Referințe[modificare]