Sari la conținut

Agravarea relațiilor moldo-ruse

De la Wikiștiri

21 februarie 2005 Chișinău, Republica Moldova — Expulzarea a 21 de cetățeni ai Federației Ruse, acuzați că ar fi oferit consultații ilegale unor partide politice, are implicații directe în campania electorală de la Chișinău. Opoziția încearcă să fructifice scandalul provocat de puterea de la Chișinău prin acuzarea Rusiei de implicare în alegerile din Republica Moldova.

"Blocul Moldova Democrată" a lansat critici dure la adresa autorităților comuniste, acuzându-le de promovarea unei politici destructive în raport cu Federația Rusă. BMD s-a arătat îngrijorat de osibilitatea Moscovei de a introduce sancțiuni economice Chișinăului în urma scandalului. Serafim Urecheanu a declarat: "Noi suntem convinși și predispuși de a ne integra în Uniunea Europeană. Am lansat și programul de integrare în UE către anul 2010, dar încă o dată vă declar că nicidecum în detrimentul, să zicem, a relațiilor cu partenerii noștri strategici, cu partenerii cu care am conviețuit zeci, chiar sute de ani".

Partidul Popular Creștin Democrat, a criticat dur implicarea ilegală a consultanților electorali ruși în scrutinul din Republica Moldova. Unul din liderii PPCD, a declarat că expulzarea cetățenilor ruși este o reacție firească a puterii la abuzurile unor străini.