Sari la conținut

Ajutor:Semnătura personală

De la Wikiștiri

În paginile de discuții utilizatorii sunt rugați să insereze semnătura și data/ora curentă la sfârșitul mesajelor pe care le postează, astfel încât să fie clar cine și când a scris un anumit mesaj. Aceasta se poate face simplu introducând la sfârșitul mesajului patru tilde (~~~~).

Absența semnăturii în paginile de discuții este considerată ca lipsă de respect față de ceilalți utilizatori. Această recomandare nu se aplică în paginile de știri, unde semnăturile sunt interzise.

Există de asemenea situații când trebuie introdusă numai semnătura, fără dată și oră, sau dimpotrivă este nevoie numai de dată și oră. La proiectele MediaWiki există următoarele coduri care generează automat semnătura și data/ora:

  • 3 tilde (~~~): doar semnătura;
  • 4 tilde (~~~~): semnătura urmată de data și ora curentă (în funcție fusul orar ales la preferințe);
  • 5 tilde (~~~~~): doar data și ora curentă.

Cea mai folosită este varianta cu patru tilde. Pentru cei care nu au caracterul tildă la tastatură, deasupra casetei de editare există un buton pentru „semnătura dvs. datată” Semnătura dvs. datată care introduce imediat două cratime și patru tilde, (--~~~~), (formatul optim pentru a semna și data un mesaj).

Aspectul semnăturii

[modificare]

În mod implicit, dacă nu ați modificat configurația inițială a preferințelor, semnătura conține o legătură spre pagina utilizatorului și una spre pagina sa de discuții, astfel: Exemplu (discuție). Secțiunile de mai jos arată cum se poate modifica acest aspect. Una dintre îmbunătățirile cele mai folositoare constă în a adăuga o legătură și la propria pagină de discuții, astfel încât ceilalți utilizatori să vă poată contacta mai ușor.

Dacă nu folosiți „semnături brute”

[modificare]

Crearea unei semnături este simplă. Spre exemplu, dacă utilizatorul numit „Exemplu” dorește ca semnătura lui să arate așa: Ex, atunci ceea ce are de făcut este să introducă numele Ex în câmpul „Versiune scurtă a numelui, pentru semnături” din pagina preferințe. Software-ul plasează automat fragmentul de cod [[Utilizator:Exemplu| înainte de „Ex” și paranteza pătrată dublă ]] după, pentru a forma [[Utilizator:Exemplu|Ex]] care se transformă astfel în Ex.

Datorită schimbărilor recente care s-au făcut la software, semnăturile mai complexe nu pot fi realizate în acest mod. Wiki markup și HTML markup nu funcționează în câmpul versiunii scurte a numelui, decât dacă se selectează opțiunea „Semnătură brută (fără legătură automată)” în preferințe.

De exemplu, plasând următorul cod în câmpul versiunii scurte a numelui

Exemplu]] | [[Discuție utilizator:Exemplu|

va genera o semnătură greșită, care va arăta în felul următor

Exemplu | [[Discuție_utilizator:Exemplu|Discuție]]

în loc de varianta corectă

Exemplu | Discuție

Acest lucru se întâmplă deoarece Wiki markup (și HTML markup) se comportă acum ca niște entități HTML, atunci când sunt plasate în câmpul versiunii scurte a numelui, de exemplu [ în loc de [.

Dacă folosiți „semnături brute”

[modificare]

Dacă doriți o semnătură care necesită markup în interiorul câmpului versiunii scurte a numelui, va trebui să alegeți opțiunea „Semnătură brută (fără legătură automată)” și să introduceți toată semnătura în câmpul „Versiune scurtă a numelui, pentru semnături”. De exemplu, pentru a obține semnătura

Exemplu | Discuție

scrieți în câmpul „Versiune scurtă a numelui, pentru semnături” codul

[[Utilizator:Exemplu|Exemplu]] | [[Discuție utilizator:Exemplu|Discuție]]

și selectați opțiunea „Semnătură brută (fără legătură automată)”.

Limitări

[modificare]

În semnătura brută nu este permisă utilizarea imaginilor, a formatelor și a legăturilor externe. De asemenea trebuie evitate semnăturile care clipesc sau care îi deranjează într-un fel sau altul pe ceilalți utilizatori.

Greșeli frecvente

[modificare]

Dacă folosiți semnături brute și constatați că nu funcționează, probabil că ați primit următorul mesaj de eroare pe pagina dumneavoastră de preferințe:

Semnătură brută incorectă; verificați tag-urile HTML.

Aceasta înseamnă că ați folosit un markup greșit pentru semnătură. Câteva cauze posibile și soluțiile corespunzătoare se află mai jos.

Tag-uri neînchise
Dacă deschideți un tag (de exemplu pentru culoarea textului: pentru [[Utilizator:Exemplu|<font color="white">Exemplu]]), trebuie să închideți tag-ul (de exemplu: [[Utilizator:Exemplu|<font color="white">Exemplu</font>]]). În măsura posibilului este de preferat să puneți tag-urile în afara legăturii (de exemplu: <span style="font-family: serif">[[User:Example|Example]]</span>).
Tag-uri cuplate incorect
Tag-urile trebuie închise în ordinea inversă deschiderii lor, de exemplu în loc de <s><u>Salut</s></u> scrieți <s><u>Salut</u></s>.
Atribute fără ghilimele
Este recomandat să folosiți ghilimelele pentru toate atributele (de exemplu, folosiți <font color="white"></font> în loc de <font color=white></font>).
Entități neînchise
Dacă aveți o entitate HTML căreia îi lipsește caracterul punct și virgulă de la sfârșit (;) trebuie să îl adăugați; dacă vreți să fie afișat caracterul &, trebuie să îl scrieți ca &amp; (caracterul & scris simplu este incorect și în HTML și în wiki).
Caractere speciale
Dacă folosiți unul dintre caracterele &, < sau > și doriți să fie afișate ca text, trebuie să le scrieți astfel: &amp;, &lt; sau &gt;.

Vezi și

[modificare]