Albania: Aromânii au primit, oficial, statutul de minoritate etnică
- 22 octombrie 2017: Albania: Aromânii au primit, oficial, statutul de minoritate etnică
- 4 ianuarie 2011: Imigranții albanezi se înghesuie la punctele de trecere a graniței cu Grecia
- 24 decembrie 2010: Albania și Marea Britanie semnează un acord privitor la schimburile de informații
- 19 decembrie 2010: Povestea a două recensăminte
- 1 decembrie 2010: Albanezii sărbătoresc Ziua Independenței
22 octombrie 2017 Albania —
Vineri, 13 octombrie, Parlamentul Albaniei a votat legea cu privire la protecția minorităților naționale, prin intermediul căreia, aromânii au primit, oficial, statutul de minoritate etnică.
Constantin Codreanu, deputat al Partidului Mișcarea Populară și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat că acesta este un „moment istoric”. „Importanța evenimentului din 13 octombrie, de la Tirana, mă obligă să amintesc aici câteva nume ale acestor fruntași aromâni care își asumă identitatea culturală românească și așteaptă susținerea României ca stat înrudit: Robert și Encheleid Ciolacu, Iancu Cocea, Pano Bacali, Iosif Cruti, Elvira Veriga, Zisa și Mario Mușa, Stere Nacicu, Eno Zguri, Elton Kalemi, Ansi Șundi, Clodian Saferai, Petrache Baliu, Marinela Cula, Dorian Zguri, Florian Vrahoritu și încă mulți alții care țin sus flamura aromână în Albania, oferind un exemplu bun fraților aromâni din Grecia, Republica fostă iugoslavă a Macedoniei și Bulgaria. Un cuvânt de pios omagiu merită regretatul părinte Dumitrache Veriga, apostolul aromânilor din Corcea”, a mai declarat Codreanu.
„Trebuie să avem în vedere, între altele, susținerea deschiderii de grădinițe, școli și biserici pentru aromânii din Albania, să sprijinim apariția ziarelor și revistelor în dialectul istoric aromân și în româna literară, să înlesnim apariția unui post de radio și de televiziune în zona de maximă concentrație a aromânilor, care să retransmită emisiunile în dialectul aromân ale Radio România Internațional, să le acordăm mai multe burse tinerilor români din Albania, să deschidem un Institut Cultural Român la Tirana, cu filiale la Corcea și Saranda, să înființăm o redacție în dialectul istoric aromân la postul TVR Internațional și încă atâtea altele”, a mai spus deputatul.
Referințe
- „Aromânii au devenit, OFICIAL, minoritate națională în Albania” — Ziarul Național, 17 octombrie 2017
- „COMUNICAT: ”Recunoașterea comunității aromâne înrudite ca minoritate națională în Albania este un moment istoric”” — Agenția de presă DIASPORA AZI, 17 octombrie 2017
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |