Sari la conținut

Alegerile anticipate pentru Primăria Chișinăului nu au fost validate

De la Wikiștiri

11 iulie 2005 Chișinău, Republica Moldova — Alegerile anticipate ale Primarului General al municipiului Chișinău nu au fost validate din cauza ratei de participare scăzute. Până la închiderea urnelor, se prezentaseră la urne doar 26,9 % din alegători, mai puțin decât treimea din electorat necesară pentru validarea scrutinului.

Analiștii politici consideră că alegerile locale nu au întrunuit cvorumul necesar, pentru că au fost stabilite pentru o dată nepotrivită, când o mare parte din electorat este plecată în concediu. Dacă scrutinul ar fi fost validat, candidata comuniștilor, Zinaida Greceanîi ar fi câștigat alegerile din primul tur cu puțin peste 50% din voturi. Următorul, la distanță mare, s-a clasat Dumitru Braghiș, membru al Alianței Moldova Noastră, dar care a participat ca independent, cu 20,62% din totalul voturilor exprimate. Scoruri apropiate au avut candidații din partea partidelor pro-românești, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) și Gheorghe Susarenco (Partidul Popular Creștin Democrat), amândoi în jur de 7 procente.

Viitorul primar va avea un mandat scurt, de doar doi ani. Funcția de primar de Chișinău a rămas vacantă după ce fostul deținător al acesteia, Serafim Urecheanu și-a dat demisia, în favoarea mandatului de deputat pe listele Alianței "Moldova Noastră". Alegerile urmează să se repete peste două săptămâni, pe 24 iulie.

Surse

[modificare]