Sari la conținut

Angela Merkel rămâne cea mai influentă femeie de pe planetă

De la Wikiștiri

20 august 2009 Berlin, Germania — Cancelarul german Angela Merkel rămâne și în 2009, pentru al patrulea an la rând, cea mai puternică femeie de pe planetă, potrivit revistei Forbes, care și-a publicat miercuri topul anual, dominat de personalități din lumea afacerilor.

Cu excepția lui Merkel, restul topului zece al celor mai puternice femei din lume este format din șefe de companii, printre care franțuzoaica Anne Lauvergeon, președinta grupului nuclear Areva (locul 9) sau americanca Irene Rosenfeld, președinta Kraft Foods(6).

Dacă anul trecut, locul al șaptelea era ocupat de secretarul de stat de atunci, Condoleezza Rice, actuala șefă a diplomației americane, Hillary Clinton, se clasează abia pe locul 36, deși anul trecut, când nu era decât senator de New York, fusese pe 28.

Ministrul francez al economiei Christine Lagarde este pe locul 17, în coborâre cu trei poziții, iar soția președintelui american Michelle Obama își face intrarea în top pe locul 40. Președinta Argentinei Cristina Fernandez este pe locul 11, cu două mai sus decât anul trecut.

Lista celor mai puternice femei din lume este, în proporție de 60%, americană. Este de remarcat prezența câtorva indience, printre care Sonia Gandhi, președinta Partidului Congresului care a câștigat alegerile legislative, aflată în plină ascensiune de pe poziția a 21-a în 2008 pe a 13-a anul acesta.

Judecătoarea new-yorkeză de origine portoricană Sonia Sotomayor, devenită judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite, intră în top pe locul 54, fiind devansată de Janet Napolitano, secretar pentru securitate internă (51).

Vedeta de televiziune Oprah Winfrey coboară de pe locul 36 pe 41, iar noua șefă a grupului Yahoo Carol Bartz este pe locul 12, față de locul 50 pe care îl ocupase anul trecut predecesoarea ei în funcție, Susan Decker.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii urcă și ea de pe locul 58, în 2008, pe locul 42, anul acesta.

Referințe[modificare]