Sari la conținut

Atleții din Balcani merg la Vancouver

De la Wikiștiri

10 februarie 2010 România — Jocurile olimpice de iarnă vor începe pe data de 12 februarie — reunind 2.500 de atleți din toată lumea la Vancouver,Columbia Britanică — și se vor încheia două săptămâni mai târziu. În cursa pentru medalii vor participa și 105 atleți din 11 națiuni balcanice.

Kosovo este singura țară sud-est europeană care nu participă la cea de-a 21-a ediție a Jocurilor Olimpice. În afară de Slovenia, Croația este singurul stat din fosta republică Iugoslavia care a câștigat o medalie la jocurile de iarnă, reușită încununată la prima sa participare, în 1994, la Lillehammer.

Schiorii alpini Erjon Tola, 23 de ani, din Albania și Bojan Kosic, în vârstă de 19 ani, vor fi singurii reprezentanți ai țărilor lor la Vancouver.

Când Tola a concurat în competiția de slalom uriaș la bărbați, „Super-G”, la jocurile de iarnă din 2006 găzduite de orașul Torino, a marcat debutul olimpic al Albaniei. El ocupă poziția 35 la nivel mondial pentru acest sport, cea mai bună poziție a sa de până acum.

Și Ciprul trimite schiori -- Christopher Papamichalopoulos, 21 de ani, care va concura la probele masculine și sportiva în vârstă de 19 ani, Sophia Papamichalopoulou, care va concura atât la slalom feminin, cât și la slalom uriaș.

Torino 2006 a fost singura olimpiadă de iarnă în care atleții din Serbia-Muntenegru au participat în cadrul aceleași echipe. Jocurile de la Vancouver vor marca debutul lor ca state ce participă independent.

Serbia trimite 11 atleți la Vancouver, printre care și sportivii de la bob Slobodan Matijevic, Vuk Radjenovic, Igor Sarcevic și Milos Savic. Delegația sârbă include și schioarele Jelena Lolovic, 28 de ani, și Nevena Ignjatovic, 19 ani; cât și doi snowboarderi, doi sportivi pentru schi-fond și un concurent în proba de biatlon.

Competiția va marca a cincea participare a Bosniei și Herțegovinei (BiH) la jocurile olimpice, care au debutat în 1994 la Lillehammer. BiH trimite șase atleți, printre care schiorii Zana Novakovic, Maja Klepic și Marko Rudic, precum și sportivul Kosarac la proba de biatlon, iar pentru schi-fond BiH îl trimite pe Mladen Plakalovic. Tanja Karisik va participa atât în cadrul competiției de biatlon feminin, cât și în cea de schi-fond.

Jocurile din Canada reprezintă a patra participare a Macedoniei la Jocurile Olimpice, ca stat independent. Delegația sa formată din trei membri îi include pe schiorul alpin Antonio Ristevski și pe cei de schi-fond Darko Damjanovski și Rosana Kiroska.

Șase dintre cele șapte medalii olimpice ale Croației aparțin schioarei, acum retrasă din competiții, Janica Kostelic, care a câștigat trei medalii de aur și una de argint la jocurile de iarnă din 2002 de la Salt Lake City. Ea a mai adăugat palmaresului său o medalie de aur și una de argint la jocurile de la Torino.

Fratele Janicei, Ivica Kostelic, în vârstă de 30 de ani, a urcat pe podium în 2006, la jocurile din Italia, obținând medalia de argint în cadrul competiției masculine de „combinată alpină”. Toată lumea speră ca el să obțină aurul la Vancouver. Deși este considerat a fi unul dintre cei mai tehnici schiori din lume, modificările din regulamentul de anul acesta vor îngreuna prestația lui Kostelic.

Delegația de 18 membri a Croației include nouă schiori alpini, printre care și Natko Zrncic-Dim, care a câștigat medalia de bronz în sezonul 2009-2010 al Cupei Mondiale la combinata alpină; și Ana Jelusic, care a terminat a 15-a în competiția de slalom feminin, la Torino, unde avea 19 ani.

Echipa Croației mai conține și patru sportivi în concursul de bob, doi la biatlon și doi la schi-fond.

Aceste Jocuri de Iarnă vor reprezenta a 18-a participare a Bulgariei și a 17-a a Greciei. Ambele țări și-au trimis primele echipe de iarnă la jocurile din 1936 organizate de orașele germane Garmisch și Partenkirchen.

Grecia, care a lipsit la jocurile din 1960 organizate la Squaw Valley, California, încă nu a câștigat nicio medalie la Olimpiada de Iarnă. Bulgaria deține 6 medalii, dintre care una este de aur.

„Nu mergem la Vancouver să câștigăm medalii; vom lăsa această treabă profesioniștilor”, spune Vassilis Katsoras, conducătorul delegației grecești. „Mergem pentru a ne prezenta onorabil și pentru a ridica steagul cât vom putea de mult. Orice poziție în primii 30 pentru competițiile în care luptă între 100 și 120 de atleți, pentru noi, este echivalent cu o medalie.”

Vassilis Tsakiris, 45 de ani, schior de fond, participă pentru a cincea oară la Olimpiada de Iarnă, a fost ales să poarte renumitul steag alb-albastru al Greciei, la „parada națiunilor” din cadrul ceremoniilor de deschidere.

Fiica sa – în vârstă de 19 ani, Panagiota Tsakiri – concurează la proba de biatlon, fiind antrenată de tatăl său. Ea se duce la Vancouver alături de alți doi schiori alpini și trei schiori de fond.

„Succesul unui atlet este dat de implicare 100%; va fi pentru mine personal, un succes, dacă obțin un loc mai bun decât poziția 23 pe care am deținut-o la Torino”, a spus schiorul grec Vassilis Dimitriadis.

Tsakiris și concurentul croat la bob, -- Ivan Sola, în vârstă de 48 de ani – sunt printre cei mai în vârstă atleți care au participat vreodată la Jocurile de Iarnă.

Speranțele la medalii la Vancouver ale Bulgariei sunt legate de veterana, Evgenia Radanova, care concurează în competiția de patinaj viteză pe pistă scurtă. Patinatoarea în vârstă de 32 de ani a câștigat argintul în concursul feminin de 500 de metri de la Torino în 2006 și bronzul la Salt Lake City în 2002.

Concurenta la snowboarding, Alexandra Jekova, în vârstă de 22 de ani, este considerată una dintre speranțele Bulgariei. Ea a câștigat o medalie de argint la Cupa Mondială de la Cahpelco, Argentina în septembrie și a terminat a șaptea în decembrie la evenimentul de la Telluride, Colorado.

România își va face cea de-a 19 apariție la Jocurile Olimpice de Iarnă. Deține trei medalii de bronz de jocurile din 1968 de la Grenoble, Franța, iar delegația sa este cea mai numeroasă dintre cele ale statelor balcanice, având peste 32 de atleți.

Trei dintre membrii delegației române -- biatlonistul Reka Ferencz, 20 de ani, schiorul de fond, Paul Constantin Pepene, 21 de ani, și atleta în vârstă de 18 ani, Petrica Hoagiu – au fost recent medaliați la competiții recente.

Ferencz a obținut aurul la Cupa Mondială de Biatlon pentru Junior, în Suedia, pentru circuitul individual de 12,5 km. Pepene a terminat primul în circuitul de 30 de km la Cupa Mondială de Schi Fond pentru juniori organizată la Hinterzarten, Germania, în timp ce Hoagiu a câștigat argintul pentru parcursul feminin de 20 de km.

Prima participare a Turciei la Olimpiada de Iarnă a fost la Garmisch-Partenkirchen în 1936. Nici Turcia nu a câștigat încă nicio medalie. Turcia va fi reprezentată de către trei schiori de fond, doi schiori alpini și de către patinatoarea Tugba Karademir, clasată a 21-a la Torino.

Amplasat pe coasta pacifică sudică a Canadei, orașul Vancouver este a treia regiune a Canadei care găzduiește jocurile olimpice. Montrealul a găzdui jocurile de vară din 1976, iar Calgary le-a organizat pe cele de iarnă din 1988.

Lipsa de zăpadă de pe muntele Cypress, locul de desfășurare al probelor de schi liber și snowboarding, reprezintă o provocare pentru Comitetul de Organizare de la Vancouver (VANOC). În urma celui mai călduros ianuarie de până acum, organizatorii au luat măsuri drastice, printre care și aducerea a zeci de camioane de zăpadă de la 150 de kilometri distanță pentru a le deversa pe muntele topit.

„Nu cred că vreunul dintre noi a putut crede vreodată că va exista un ianuarie fără zăpadă, dar iată că am avut,” a spus șeful VANOC, John Furlong.

Probele de curling, hochei pe gheață și patinaj vor avea loc la Vancouver, locul de desfășurare al ceremoniilor de deschidere si de închidere. Stațiunea montană Whistler – amplasată la 125 de km nord de oraș -- va găzdui probele de schi alpin, schi fond, sărituri, combinată nordică și biatlon, alături de bob, skeleton și sanie.

Referințe[modificare]