Sari la conținut

Băsescu: "Criza ziariștilor răpiți s-a agravat puternic"

De la Wikiștiri

[Imagine:Basescu.jpg|thumb|right|175px|Președintele Traian Băsescu]]

5 mai 2005 București, România — Președintele Traian Băsescu s-a arătat, aseară, îngrijorat de soarta ostaticilor români din Irak, după investirea noului guvern de la Bagdad. Băsescu, care părea optimist zilele trecute, a spus că lucrurile “s-au complicat extrem de puternic” pentru ziariștii români ținuți ostatici în Irak. “Au fost acțiuni ale coaliției și forțelor irakiene”, a afirmat președintele, pe un ton grav, fără să dea alte explicații.

Declarațiile au fost făcute aseară, în jurul orei 19:00, în timpul unei dezbateri pe tema culturii române în lume, la clubul Prometheus, unde președintele a stat doar 20 de minute. “Sper că nu sunt televiziuni să mă filmeze”, a spus Băsescu. Președintele Traian Băsescu a intervenit în direct, aseară, la Realitatea TV, la doar câteva ore după primele declarații, și a precizat că “dificultățile” de care vorbea se refereau nu la situația celor trei ziariști români, ci la greutatea de a păstra comunicarea cu gruparea care îi deține pe aceștia. “Nu avem nici un semnal că s-a înrăutățit situația ziariștilor. S-au înrăutățit condițiile în care putem lua contact cu gruparea care îi deține”, a accentuat șeful statului.

Fișier:Ro-journ-iraq-kidnapped.png
Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak

Băsescu a insistat asupra faptului că dificultatea, în momentul de față, “este de a sta în legătură cu gruparea care îi deține pe cei trei cetățeni români”, iar aceștia din urmă se află “în afara unui pericol iminent”. Șeful statului a menționat că înrăutățirea condițiilor de a menține legătura cu cei care îi detin pe români a apărut în urma raziilor dispuse de noul guvern irakian, ca parte a deciziei de a restabili ordinea în capitala Irakului. El a explicat că în jurul orei 19:30, aseară, i-a convocat, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții serviciilor de informații pentru a analiza situația din Bagdad, creată după instalarea noului guvern irakian.

Ungureanu: “Cu siguranță trăiesc”[modificare]

Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a spus, ieri, la New York, că jurnaliștii răpiți sunt în viata “cu siguranță”.

Potrivit publicației “Scotsman”, Ungureanu le-a spus reporterilor de la sediul ONU ca România a făcut toate eforturile pentru a aduna cât mai multe informații. Ministrul a refuzat să răspundă întrebării dacă s-a cerut vreo recompensă. “Ceea ce pot spune cu siguranță este că sunt în viață, iar aceasta este, practic, tot ceea ce pot spune”, a declarat ministrul. Politica externă a României nu va fi modificată în urma acestei răpiri, a declarat Ungureanu.

De la optimism la îngrijorare[modificare]

Declarațiile de îngrijorare, de ieri, ale președintelui Băsescu survin celor de optimism, lansate tot de el, acum trei zile, la Constanța. Atunci, afirmațiile sale s-au bazat pe “optimizarea informațiilor” primite, prin intermediul serviciilor secrete, de la emisarii aflați la Bagdad. “Au fost evoluții pozitive, în ultimele zile, care l-au îndreptățit pe șeful statului să fie optimist în ceea ce privește evoluția acestui caz”, declarau atunci surse din serviciile secrete apropiate celulei de criză.

Familiile ostaticilor au păstrat, în tot acest timp, tăcerea, râmânând distante în relatila cu presa.

Ultimele imagini apărute acum o săptămâna (dupa două ultimatumuri date de teroriști autorităților, prin care cereau retragerea trupelor militare românești din Irak) au cutremurat întreaga țară. Marie-Jeanne Ion cerea atunci ca România să-și retragă trupele aflate în Irak. Cei trei jurnaliști au fost luați ostatici în 28 martie din Bagdad.

30 de morți, în 24 de ore, la Bagdad[modificare]

Ceremonia de învestire a guvernului irakian, la care a făcut referire președintele Traian Băsescu, a avut loc marți, in “zona verde” din Bagdad, sector securizat de forțele americane din Coaliția multinațională din Irak, unde nu s-au înregistrat incidente notabile.

În restul țării însă, violențele provocate de rebeli au continuat cu aceeași incrincenare ca și in cele trei luni care s-au scurs de la alegeri, ciocnirile soldindu-se cu aproape 30 de morți în 24 de ore.