Sari la conținut

Băsescu se joacă cu răbdarea răpitorilor

De la Wikiștiri
Preşedintele Traian Băsescu

5 mai 2005 București, România — Autoritățile române au solicitat miercuri prelungirea termenului limită acordat de gruparea care îi ține în captitivitate pe cei trei jurnaliști români în Irak. Într-un comunicat dat de Administrația Prezidențială se face totodată un apel la Consiliul Înteleptior din Irak să se implice în eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv prin inițierea de negocieri.

Autoritățile statului le cer tuturor cetățenilor români să nu se mai deplaseze în Irak, având în vedere riscurile la care se expun.

Pe de altă parte, ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că la ora actuală autoritățile de la București nu discută despre o eventuală retragere a trupelor din Irak, care ar satisface cererea răpitorilor. El a spus că celula de criză se concentrează pe eliberarea jurnaliștilor, fără să lege acest lucru de aspectul politic. Ministrul a mai spus că nu poate confirma sau infirma ideea că în schimbul eliberării celor trei s-ar putea plăti o recompensă.

Comunicatul Ambasadei SUA: pledoarie pentru rămânerea în Irak

[modificare]
Statele Unite ale Americii: "Împreuna vom ajuta să transformăm lumea într-un loc mai liber și mai sigur"

Ambasada Statelor Unite la București a dat miercuri un comunicat referitor la criza ostaticilor români din Irak, arătând că li se alătură Guvernului și poporului român în "adânca preocupare față de cei trei ziariști răpiți și situația ghidului lor de cetățenie americano-irakiană". Reprezentanța diplomatică a SUA arată că "acesta este un moment dificil și cu atât mai dureros cu cât are loc cu o săptămână înaintea Paștelui" și că rugăciunile membrilor ambasadei se îndreaptă către ostatici pentru revenirea lor acasă în siguranță. "Continuăm sa lucrăm îndeaproape cu Guvernul României pentru a întreprinde orice efort necesar, atât aici, cât și la Bagdad pentru protejarea vieților lor" punctează comunicatul.

Ambasada americană subliniază, de asemenea, că trupele românești sunt angajate curajos alături de trupele SUA, precum și ale multor aliați în Irak și Afganistan și își exprimă gratitudinea profundă pentru sprijinul pe care România îl acordă, ca și pentru angajamentul Guvernului român. "Credem cu tărie că interesele naționale ale României sunt identice cu ale noastre în această chestiune. Împreuna vom ajuta să transformăm lumea într-un loc mai liber și mai sigur" conchide declarația.