Bolnavii de ochi văduviți de medicamente compensate și gratuite

De la Wikiștiri

24 aprilie 2005 Constanța, România — „Am cataractă. Nu am primit niciodată un medicament gratuit. Tratamentele pentru ochi sunt destul de scumpe și dintr-o amărâtă de pensie ce să faci mai întâi: să mănânci sau să te tratezi. În ziua de azi, e greu să le faci pe amândouă“, ne declara, în urmă cu câteva zile, o bătrână pe care am întâlnit-o pe holurile Clinicii de oftalmologie. Într-adevăr, noul sistem de compensare al medicamentelor nu este deloc generos cu pacienții care suferă din cauza bolilor de ochi. Potrivit informațiilor primite de la dr.

În judeţul Constanţa, cel puțin 3.000 de bolnavi sunt diagnosticați anual cu cataractă

Eliza Avram, medic primar oftalmolog, pe lista de gratuități nu se află decât două - trei doctorii care se pot elibera gratuit, în rest, toate celelalte comprimate necesare pentru tratarea bolilor de ochi trebui plătite. „În general, pacienții noștri sunt pensionari, care de abia își duc zilele. O persoană care are probleme la nivel ocular are nevoie pe lângă medicamentele care se dau pentru ameliorarea bolii și de alte tratamente pentru circulația retiniană, care nu sunt compensate. Pentru vascularizarea ochiului nu există nici un medicament compensat sau gratuit“, ne-a declarat dr. Avram. În județul Constanța, cel puțin 3.000 de bolnavi sunt diagnosticați anual cu cataractă, iar potrivit statisticilor peste 70% dintre românii trecuți de 60 de ani suferă de această afecțiune.

În ciuda faptului că pentru această boală este necesar un tratament îndelungat post operator, nici un colir nu este compensat sau gratuit. „Pacienții trebuie să plătească integral tratamentele pentru cataractă. Nici colirurile care servesc la stoparea evoluției acestei boli nu sunt compensate. Un flacon de Quinax, spre exemplu, care este un medicamente care ajută foarte mult, costă peste 300.000 de lei (30 lei noi), ceea ce pentru un pensionar este destul de mult“, ne-a declarat dr. Avram. Toate aceste date ne-au fost confirmate și de dr. Victorian Păștilă, directorul executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, care recunoaște că pacienții care suferă de boli oculare au dreptul la doar două - trei medicamente compensate.