Sari la conținut

Campania agricolă, tot mai scumpă

De la Wikiștiri
Creşterea porumbului

30 aprilie 2005 Constanța, România — Chiar dacă, anul acesta, vremea i-a ținut departe de câmp pe agricultori mai mult decât de obicei, de mai bine de o lună ei încearcă să recupereze timpul pierdut. După o campanie agricolă de toamnă desfășurată sub semnul lipsei banilor, nici cea de primăvară nu se anunță promițătoare.

Ca să aibă un sprijin în plus, cei care au parte de subvenții de la stat, au ridicat cupoanele agricole de la primării și și-au achiziționat o parte din cele necesare.

„S-a scumpit agricultura!“, spun agricultorii. „Semințele sunt mai scumpe, iar îngrășămintele ne rup buzunarele. Motorina se scumpește de la o săptămână la alta, iar noi vom vinde, probabil, recoltele la prețurile de anul trecut“, se plâng fermierii.

Sorin Bulancea, reprezentantul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța, consideră că și firmele care vând input-uri au o strategie întocmită ținându-se cont de subvenții. „Cum a început cuponiada, prețurile au fost majorate. Cel mai mult s-au scumpit erbicidele, îngrășămintele, tratamentele, în medie cu 30%“, a declarat, pentru „Cuget Liber“, Sorin Bulancea. Situația este cu atât mai stranie cu cât prețurile acestora sunt fixate în euro. Cum moneda unică a mai scăzut în ultima perioadă și prețurile input-urilor ar fi trebuit să urmeze aceeași tendință. Dar pentru a nu ieși în pierdere, ba chiar să umfle profitul, firmele care comercializează îngrășăminte și tratamente și-au „croit“ prețurile pe mărimea cuponului agricol.

Datorită faptului că necesarul de semințe al județului Constanța a fost asigurat, prețul acestora a crescut doar cu inflația. Astfel, pentru porumb se plătește, în medie, 50.000 - 55.000 lei/kg (5-5,5 lei noi), iar pentru floarea-soarelui, 150.000 - 170.000 lei/kg (15-17 lei noi).

Cum agricultorii nu au acces ușor la credite bancare, tot firmele private furnizoare de semințe, tratamente și îngrășăminte creditează agricultura constănțeană.

„Am luat semințe și tratamente cu plata la recoltă. Sunt puțin mai scumpe, dar altfel nu aveam cum semăna pământul. Așa fac în fiecare an, dar rămân apoi cu teama că nu-mi pot plăti datoriile dacă vine vreun îngheț sau secetă“ spune Gheorghe F. din Tortomanu.

Numai combustibilul nu se poate lua pe datorie, așa că banii sunt puși deoparte de fermieri pentru a completa suma necesară, pe lângă cei 5.000 lei (5 lei noi) dați de stat.