Sari la conținut

Celula de criză este în legătură cu răpitorii

De la Wikiștiri
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

14 aprilie 2005 București, România — După 18 zile de la răpirea celor trei jurnaliști în Irak, președintele României, domnul Traian Băsescu - coordonator al Celulei de criză cu privire la cei trei jurnaliști - a făcut prima declarație de presă. Anexăm în continuare textul integral al comunicatului oficial de presă trimis de președenția României:

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul unei declarații de presă susținută astazi la Palatul Cotroceni, președintele României, Traian Băsescu, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți, referitor la cazul celor trei ziariștii români răpiți pe 28 martie a.c., la Bagdad.

(13 aprilie 2005)

Prezentăm integral întrebările și răspunsurile acordate:

Întrebare (Oana Sultănoiu, Realitatea TV):

Ați acordat un interviu postului de radio Mix FM, în care ați vorbit despre colegii noștri răpiți în Irak. Ce ați vrut să spuneți prin sintagma: "autoritățile române sunt în legătură cu gruparea ce îi deține pe cei trei jurnaliștii români răpiți în Irak"?

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Da, vă pot da o explicație, atât cât ea se poate da. După primele trei zile de la răpire, urmare a acțiunii extrem de eficiente a serviciilor de informații, s-a reușit intrarea în legătură cu gruparea care îi deține. Mai mult de atât nu vă pot spune, este o legătură care se desfășoară în unele perioade zilnic, în alte perioade la două zile. Vă pot spune că în interiorul acestui contact ni s-a făcut proba că ziariștii sunt în viață. Mai mult de atât nu vă pot spune pentru că aș periclita șansa acestor cetățeni români de a fi readuși acasă. Vreau să știți că, dincolo de a face vreo plăcere presei, dincolo de a vedea analiști fericiți pe posturile de televiziune, obiectivul nostru este ca cei trei cetățeni români să fie aduși acasă.

Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak într-o ultimă fotografie difuzată de Al Jazeera
Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak într-o ultimă fotografie difuzată de Al Jazeera

Aș mai face o observație cu privire la ceea ce vedem în presă și la televiziuni, observație care a fost constant făcută prin purtătorul de cuvânt: nivelul extrem de mare al intoxicării la care presa românească răspunde extrem de ușor, fără verificare și fără a avea încredere când i se infirmă zvonistica lansată de cei autorizați să o infirme. Vă pot spune că ceea ce s-a întâmplat în presă ne-a creat probleme extraordinare pentru că răpitorii nu cred că zvonistica din presă nu este alimentată de Administrație. Dar dumneavoastră procedați cum credeți. Sigur, cu această ocazie am putut să vedem și oameni de o mediocritate teribilă, lăfăindu-se ore întregi pe posturile de televiziune, dându-și cu părerea și făcând supoziții. Regretabil. Ziariști, pentru care am avut un mare respect, au ajuns să fie penibili în raport cu realitatea, dar este o opțiune a lor și atunci când - să dea Dumnezeu - acest caz se va încheia bine, pentru că acesta este obiectivul, aș vrea să-i văd ce argumente mai au în raport cu susținerile docte și adesea împotriva acțiunii de recuperare a celor trei cetățeni români.

Întrebare (Raluca Belciu, TVR):

Domnule președinte, știu că nu ne puteți spune foarte multe, dar există o legătură între mafia arabă din România și răpitorii celor trei jurnaliști? Cât de reale sunt aceste zvonuri privind eliberarea jurnaliștilor?

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Jurnaliștii sunt ostatici în mod real. În momentul de față, ei nu sunt nici liberi, nici în mâna aliaților. De altfel, o logică elementară ne-ar face să gândim cum ar fi posibil ca un stat aliat, Statele Unite, să ascundă autorităților române faptul că îi dețin pe ostatici. Ar fi de neimaginat ca relație între două state aliate. Jurnaliștii sunt în mod real ostatici. Nu fac dezvoltări care a fost procesul prin care au trecut – și vă asigur că nu le-a fost ușor – față de faza inițială. Ce avem ca informații este că nu sunt rău tratați, cât poate însemna că nu ești rău tratat atunci când ești în captivitate și păzit cu automate Kalashnikov. Adică, sunt hrăniți, li se permite accesul la spațiile sanitare, dar sunt captivi și sub amenințarea armei. Asta este tot ce vă pot spune, nu știu dacă unor oameni care au răpit niște cetățeni ai țării tale poți să le mulțumești, dar faptul că nu-i supun la acte de tortură, este un lucru, nu lăudabil, dar, mă rog, un lucru decent.

Întrebare (Roxana Nica, Antena 1):

Presupun că există niște negocieri în momentul de față între autorități și răpitori.

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Nu vă pot spune decât că există un singur lucru: contacte.

Întrebare (Roxana Nica, Antena 1):

In condițiile acestor contacte, în cât timp sperați să-i aduceți înapoi în țară?

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Nu se poate estima nimic. Vă pot spune din experiențele altor state care au avut acțiuni de recuperare a ostaticilor: la terminarea cazului vă voi face demonstrația cu documente oficiale de la alte guverne, ce a însemnat o declarație neinspirată a unui prim ministru care a dus a doua zi la executarea unor ostatici. Știm că sunt și alte state care au dificultăți – jurnalista franceză care a fost răpită din ianuarie, deși autoritățile franceze au reușit să stabilească un prim contact, este în continuare ostatică. Nu vă pot da un termen, totul depinde poate și de șansă și de modul cum va fi tratată problema celor trei cetățeni români. Ce vă pot spune însă este că armata română, pentru că am văzut speculații de acest gen, și acest lucru il știe foarte bine poporul irakian, acolo unde este, asigură liniște, pace pentru populația din zona ei de responsabilitate și este o armată care are o foarte bună relație cu populația civilă. Armata Română nu a contribuit la război, ea a fost o armată de menținere a ordinii, a păcii, a siguranței cetățenilor în zona ei de responsabilitate și își va duce misiunea până la capăt.

Întrebare (Matei Vârtosu, PRO TV):

Domnule președinte, ați afirmat că serviciile secrete, în cazul mafiei arabe din România, și-au făcut datoria, furnizând informații, însă nu a existat voința politică necesară pentru a se rezolva acest fenomen, aceste infracțiuni. Puteți să fiți mai clar? Cine?

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Nu aș acredita termenul de mafie arabă pe care îl văd acreditat în ultimele zile. Sunt infractori, mafioți – și arabi, și români, și de orice altă naționalitate - pe teritoriul României. Dacă vă referiți, însă, în mod direct la informațiile cu privire la Omar Hayssam, vă pot spune că a fost un volum extraordinar de mare de informație precisă cu privire la activitățile lui. Eu însumi, după instalarea la Palatul Cotroceni, am primit trei informări, toate vizând modul cum Omar Hayssam încerca să-și construiască influență la noua putere politică, contactând pe diverse canale politicienii aflați acum la putere, în încercarea de a-și conserva noncombatul autorităților în raport cu activitățile lui economice.

Aș vrea să vă spun, cu această ocazie, că mulțumesc comunității arabe din București, din România, pentru reacția pe care a avut-o și vă spun că și comunitatea arabă face, pe canalele ei, eforturi mari pentru a încerca să-i convingă pe răpitori, legat de necesitatea eliberării celor trei cetățeni români.

Vreau să mai adaug un lucru: pentru noi tratamentul pe care-l aplicăm sau efortul pe care-l fac toate structurile statului nu este legat strict de faptul că sunt ziariști, ci sunt trei cetățeni români. In orice situație am acționa la fel, fie că este vorba de ziariști, de aviatori, de marinari, de mecanici, de măturători de pe stradă, discutăm despre trei cetățeni români. Sigur, primii vizați în Irak sunt ziariștii datorită potențialului de informație, de mediatizare care este în astfel de cazuri. Dar, pentru noi sunt trei cetățeni români, iar statul român are obligația să-și facă datoria față de ei, să încerce prin toate mijloacele recuperarea lor, aducerea acasă vii și nevătămați.

Întrebare (Ioana Câmpean, Mediafax):

Ne puteți spune dacă Mohamed Munaf mai este ostatic alături de cei trei jurnaliști români?

Răspuns - Președintele Traian Băsescu:

Nu vă mai pot da nici un detaliu, este maxim ce am putut să vă informez. Știu care este poziția grupului de patru, dar nu putem merge mai departe.

Vă mulțumesc mult și, dacă mai aveți dubii, mai bine întrebați și credeți ce vă spunem. Nu avem, în nici un caz, intenția să dezinformăm, să lansăm zvonuri. Aș putea spune că, după momentul revoluției, specialiștii din Servicii apreciază că nivelul de intoxicare la care a ajuns presa română cu ocazia răpirii este cel mai ridicat. A mai fost o intoxicare la acest nivel cu ocazia Revoluției din decembrie 1989. Acum ați reușit performanța să aduceți pe locul doi tratarea problemei ostaticilor și vă pot asigura pentru că s-a făcut destul rău deoarece cei care-i țin captivi nu au crezut că nu sunteți alimentați de Administrație.

Vă mulțumesc mult."

Surse articol

Site-ul oficial al Președintelui României