Chișinău:Contra pro-europenilor dezbinați pro-rusul Dodon poate câștiga deja din turul 1

De la Wikiștiri

30 oct. 2016: Rezultatele preliminare de la alegerile prezidențiale directe din Republica Moldova indică aproape un succes al candidatului pro-Rusia Igor Dodon (49%) față de așa-zisa candidată unică a dreptei, Maia Sandu (37%). Se pare că procentajul lui Dodon vine de la electoratul cu vârste de peste 40-45 de ani (nostalgicii post-sovietici), dar desigur și datorită dezbinării existente în rândurile dreptei pro-europene care a reușit abia în ultimile 2 săptămâni - un parțial candidat unic, Maia Sandu care a prezentat un discurs electoral cam confuz, mai mult etic decât politic. Un eventual tur 2 nu este încă cert, și dacă va fi, el nu prea dă multe speranțe pro-europenilor care împreună acumulează în turul 1 doar 42-43 de procente. Poate doar o improbabilă mobilizare exemplară a dreptei - într-un eventual tur 2, să facă posibilă evitarea alegerii unui președinte pro-Rusia la Chișinău.

Turul 2

Conform datelor preliminare din 31 octombrie, urmează să participe pe 13 noembrie 2016 la turul 2 al alegerilor, primii doi candidați câștigători în primul tur, Igor Dodon și Maia Sandu.

UPDATE 1: Igor Dodon, castigator.

UPDATE 2: Proteste de strada la Chisinau. Candidatul PSRM, Igor Dodon, este acuzat de fraudarea a 360-400.000 de voturi, conform Comisiei Electorale Centrale.

Referințe