Sari la conținut

Chișinău:Guvernul Streleț a fost dat jos de Parlament

De la Wikiștiri

30 octombrie 2015. Politica face la Chișinău cercuri-cercuri. Ieri în parlamentul moldovean, 65 de parlamentari au pus în fapt ceea ce se zvonea deja, au dărâmat guvernul Moldovei. Așa s-a întâmplat. Mai grav e că viața politică a Republicii Moldova este ea însăși intrată în eterne învârteli, o amestecătură ambiguă și nedefinită de jocuri politicianiste și ambiții, pe atât de mari pe cât de măruntă este o țară, unde prea mulți se visează prim-miniștri și președinți, sau măcar miniștri și parlamentari.

Guvernul liberal-democratului Streleț a fost dat jos. Al doilea guvern în nici un an. Desigur nu putuse să facă mare lucru în câteva luni. De abia prezentase un plan de acțiuni reformatoare și a fost blamat definitiv de parlamentari, ca și cum cineva nu vrea dintr-adins nici un fel de reforme sau o apropiere de UE. Se prea poate, că și unii din UE își freacă mâinile că au scăpat oarecum de un candidat care bate la ușa UE cu temei și legitimitate. Premierul moldovean și-a prezentat ulterior demisia și imediat autorii loviturii de coaliție, ucenici vrăjitori de toate culorile politice, au reînceput joaca negocierilor de-a "uite-guvernul, nu-e-guvernul".

De ce joaca? Pentru că totul ține, în context, de ireal: Democrații PDM-ului lui Lupu și Plahotniuc se fac că negociază menținând drumul pro-european, anunțat sforăitor de fostul președinte al parlamentului și președinte de jure al partidului, Lupu. Însă ei ar vrea să negocieze un nou guvern, fără nici un pachet serios de oferte, cu PLDM-ul arestatului Vlad Filat și al recent blamatului Streleț, partid umilit în mod repetat. Este un mare semn de întrebare, dacă și în ce condiții, liberal-democrații lui Streleț se vor lăsa prinși în calculul autorilor loviturii, care i-au umilit în parlament fără a fi nevoie de asta.


În parlament a fost o joacă a unor ne-europeniști fluturători de steaguri pro-europeniste, fără ca vreunul dintre ei să se uite la esență: democrații PDM-ului, un partid autodeclarat pro-european, a votat o moțiune de cenzură cu un text profund anti-european, alături de socialiștii inițiatori ai moțiunii din PSRM (șef Dodon, partid pro-rus) și comuniștii PCRM-lui (Voronin, naționalist ruso-moldovist). Democratul Candu, șef al Parlamentului, spune că se menține în negocierile pentru un nou guvern platforma politică pro-UE, și că în 10-15 zile va fi pus pe picioare un nou guvern. Dar pe lângă că nu există un pachet de oferte politice (pentru PLDM), atât PDM cât și ceilalți actori ai loviturii parlamentare, au dat năvală să cumpere voturi și deputați și să dezbine PLDM, eventual să creeze astfel pe sub mână o nouă majoritate. Un comportament care prezice o majoritate maleabilă și dirijabilă de stânga socialist-comunistă pro-rusă, eventual un guvern cu perioadă de întrebuințare limitată, incapabil de acte serioase în edificarea statului de drept. Deși din băncile țări s-a furat 1 miliard de dolari prin corupție organizată - lucru imposibil de realizat decât prin o mafie criminală cu mulți membri -, totuși doar liberal-democratul, fost prim-ministru, Filat, a ajuns să fie datorită unor abile manevre politico-justițiare, unicul corupt al Republicii Moldova, și asta probabil pentru mult timp.

Dar ucenicii vrăjitori care au dat lovitura guvernului Streleț sunt și mai aprigi în conturarea proiectului de viitor: fac tot acest balet fără perspectivă, compromițând partide proeuropene ce au acceptat „negocierea” –, liberali din PL Ghimpu și nealiniații-PPEM Leancă –, în absența PLDM care va decide abia duminică ce este de făcut. PD-iștii Lupu și Plahotniuc cu socialiștii și comuniștii vor asta doar pentru a putea apoi spune că ei au încercat, dar nu au reușit în varianta pro-europeană, fapt ce-i obligă totuși, nu-i așa, ca ei să rămână la guvernare, responsabil, chiar dacă aceasta va fi făcută cu stânga pro-rusă care va înverca un flirt probabil cu banii europenilor. Un comportament oportunist bazat pe forță, agresivitate și neluare în seamă, nicidecum înclinat spre negociere și compromis. Astfel drumul spre pierzanie al Chișinăului pare bătătorit.

Varianta unui guvern cu etichetă pro-europeană este cea optimistă la Chișinău. Fără conținut, doar eticheta și banii europenilor, eventual și ceva spoială, distrugerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene prin neutralizarea Nataliei Gherman, schimbarea ei sau preluarea separată a părții de Integrare europeană pentru un minister de negociere, eventual pentru PPEM. Fără luptă împotriva corupției, aceasta având deocamdată un singur și precis destinatar, PLDM (cu moldoveanul ne-rus, Filat), o justiție selectivă care deja este acuzată în gura mare de mulțime.

Variantele de guvernare mai neclare ar fi un guvern tehnocrat propus de Voronin, cu participanți neutralizați de orice perspectivă de a li se cere reforme și apropiere de UE, guvernul de strânsură prin destructurarea PLDM, cel mai plauzibil astăzi, și, firește, preferatul autorilor loviturii de schimbare a vectorului european, guvernul pro-rus, sau naționalist moldovenist fără orizont, toate guverne de stagnare și băltire eternă.

Primele negocieri[modificare]

Marian Lupu a spus după primele discuții avute vineri 30 oct. - ora 16.00, că la negocieri nu au fost prezenți liberal-democrații PLDM ai lui Filat și Streleț, care au anunțat că vor hotărî duminică într-un consiliu național poziția lor față e situația creată prin blamarea în Parlament a guvernului Streleț.

Iurie Leancă: „A fost prima întrunire. Am reconfirmat, toți cei prezenți, nu doar atașamentul valorilor, parcursului european al Republicii Moldova, dar și faptul că înțelegem că țara este într-o perioadă critică, situația e dramatică și dacă nu reușim într-o perioadă scurtă să creăm o majoritate funcțională, stabilă, gata să întreprindă tot ce e nevoie pentru a asigura acest curs european, pentru a depăși această semiizolare, autoizolare în care se află acum Republica Moldova, va fi foarte complicat să mai vorbim despre un stat funcțional și interesul cetățeanului”, a declarat el după discuțiile de la ora 16.00.

Leancă a mai menționat că „din păcate”, la negocieri nu au fost prezenți și reprezentanții PLDM (Streleț, Filat). „Înțeleg că dânșii duminică au o ședință a consiliului. Tot ce pot să sper, doar că colegii din PLDM, am văzut și la ședința de ieri a Parlamentului când au vorbit despre importanța acestui parcurs european, despre atașamentul lor. Sper că vor analiza la rece situația unde ne aflăm noi și vom putea în baza acestei analize la rece să mergem înainte”, a mai spus liderul PPEM, menționând totodată că nu-și imaginează scenariul în care PLDM ar refuza să participe la discuții. „Nu văd soluții viabile în cazul în care ei vor refuza”, a spus Leancă.

Perspectiva încetării capacității statale de plătă sau a prăbușirii sistemului financiar apare în contextul politic moldovean în prim plan, iar credibilitatea semnării unui acord cu FMI azi este extrem de precară pentru o Republică Moldova unde guvernarea e lipsită de voința reformelor.

Referințe[modificare]