Sari la conținut

Comisia Europeană cere României să nu mai taie fără rost pădurile

De la Wikiștiri

Comisia Europeană cere guvernului României să oprească tăierile ilegale.

Oficiali ai Comisiei Europene au dat guvernului Cioloș termen până pe 2 decembrie 2015 să arate ce măsuri a luat împotriva șirului de tăieri ilegale de pe teritoriul țării prezentate în ultimele luni, în special cele care implică compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Situația îngrijorătoare determinată de tăierile de păduri din România este în atenția Comisiei Europene, care este pregătită să ia toate măsurile pentru a determina autoritățile române să respecte legislația europeană, reiese dintr-un răspuns transmis de Comisie ONG-ului român de protecție a mediului Agent Green.

„Îngrijorări referitoare la tăieri ilegale în România au fost exprimate și de alte organizații ale societății civile, și am observat că o problemă majoră în România este absența implementării Regulamentului.”, se menționează în răspunsul transmis de Comisie.

Mai exact, în documentul trimis României, țării noastre i se reproșează că nu a întreprins acțiuni pentru ca legislația europeană privind administrarea pădurilor să fie respectată. Astfel, nu a aplicat "pedepse eficiente și proporționate" și nici nu a făcut control riguros al operatorilor comerciali forestieri.

„Ca răspuns la situația creată, Comisia a luat acțiuni legale împotriva României și, dacă situația nu cunoaște o îmbunătățire, vom da acest stat membru în judecată”, transmit oficialii europeni.

Reprezentanții organizației Agent Green apreciază acțiunea Comisiei Europene drept un semnal că eforturile societății civile nu au fost în zadar.

"Răspunsul oficial la strigătul disperat pe care l-am trimis în numele tuturor românilor îngrijorați de starea și de soarta pădurilor este cel mai puternic pe care îl puteam aștepta. Situația este clară și termenul limită este 2 decembrie. Guvernul României nu mai poate mângâia corupția și mafia pădurilor, ci trebuie să le termine începând cu Schweighofer și Romsilva. Drept cadou de la Guvern pentru români de la Guvernul Cioloș al președintelui pentru ziua de 1 decembrie avem nevoie de un nou viitor pentru păduri, nu doar de țapi ișpașitori", a făcut public șeful Agent Green, Gabriel Păun, ziarului România liberă.

Tăieri ilegale[modificare]

Între răspunsurile existente privind tăierile ilegale se poate face referire și la investigația realizată în România de organizația americană non-guvernamentală Environmental Investigation Agency (EIA). După doi ani de investigații în domeniul forestier românesc, activiștii de mediu americani au acuzat compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că procesează lemn tăiat ilegal. Acțiunea lor este sprijinită de cele mai importante ONG-uri de mediu din România.

“Din păcate, nouă nu ne-a venit greu să găsim lemn tăiat ilegal. Și fiecare buștean tăiat ilegal pe care l-am găsit a ajuns apoi invariabil la poarta fabricilor Schweighofer.”, a spus Alexander von Bismarck într-o conferință de presă din 24 octombrie, în care a fost lansat raportul “Furtul ultimei păduri”. EIA a transmis că investigația lor a arătat “fața urâtă a tăierii ilegale de lemn din România”.

Datele unui studiu al Greenpeace arată că în România, între anii 2000 și 2011, au fost tăiate în pădurile țării 280.000 de hectare. Dintre acestea, spun activiștii EIA, cel puțin jumătate reprezintă tăieri ilegale. Iar un principal destinatar al lemnului care a fost tăiat ilegal este compania austriacă Schweighofer.

Referințe[modificare]