Sari la conținut

Constănțenii „îmbătați“ cu vinuri proaste

De la Wikiștiri

17 mai 2005 Constanța, România — În prima decadă a lunii mai, inspectorii Oficiului Județean pentru protecția Consumatorului Constanța (OJPC) au efectuat 39 de verificări privind comercializarea și etichetarea vinurilor din comerț. Au fost controlați aproape 30.000 de litri din diferite sortimente, în valoare de aproximativ 530.000.000 de lei. În urma acțiunilor s-a constatat că 19.526 de litri prezentau abateri de la legislația în vigoare. Calculele au arătat că valoarea acestor băuturi se ridică la aproape 90.000.000 de lei.

Nu mai puțin de 5.079 de litri de vin nu corespundeau din punct de vedere calitativ legislației în vigoare: lichid opalescent, miros neplăcut, slab exprimat de vin, cu particule în suspensie, sediment grosier, vin de masă cu miros slab de vin și extract sec nereducător de 9,5 g/L față de minimum prevăzut, vin cu aciditate volatilă de 1,5 g/L față de 1,02, așa cum este prevăzut.

Nici abaterile legate de informarea consumatorului nu au lipsit. Inspectorii au găsit numeroase nereguli: cumpărătorii nu erau informați în privința anului producției sau a denumirii complete a sortimentului, înscrierea adresei producătorilor pe contraetichete și nu pe etichete, sau sortimente de vin vândute fără înscrierea datei de îmbuteliere. O unitate care comercializa vinuri vrac nu avea sursă curentă de apă, motiv pentru care a fost închisă temporar de inspectorii OJPC.