Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter în China
12 mai Sichuan, China — Cel mai violent seism produs în China în ultimii 30 de ani s-a soldat cu moartea sau dispariția a peste 20.000 de persoane, în regiunea de sud-vest, echipele de intervenție căutând în continuare printre dărâmături în încercarea de a descoperi supraviețuitori. Armata și echipele de intervenție au încercat să ajungă în zonele sinistrate pe cale aeriană, fluvială sau terestră.
Televiziunile au difuzat imagini cu clădiri prăbușite, drumuri surpate, stânci desprinse din versanți și supraviețuitori ieșind de sub dărâmături.
În semn de doliu național, organizatorii Jocurilor Olimpice au decis să reducă la minim festivitățile care însoțesc periplul flăcării olimpice.
Președintele american George W. Bush și omologul său chinez Hu Jintao au discutat la telefon, marți, iar Bush i-a propus Chinei tot ajutorul necesar, potrivit televiziunii naționale chineze.
Casa Albă a anunțat inițial deblocarea unui ajutor în valoare de 500.000 de dolari pentru victimele seismului.
Provincia cea mai afectată de catastrofă este Sichuan, unde ultimul bilanț număra peste 12.000 de morți confirmați și cel puțin 9.400 îngropați sub dărâmături.
Premierul chinez Wen Jiabao a recunoscut că situația este mult mai gravă față de primele estimări, întrucât replici ale cutremurului se produc în continuare în regiune.
"La ora actuală ne confruntăm cu multe dificultăți în cadrul operațiunilor de salvare", a spus el în cadrul unei reuniuni de criză, la centrul de ajutor de la Dujiangyan.
"Nu putem să contăm în totalitate pe echipele medicale din provincia Sichuan, avem nevoie de echipe din exterior", a adăugat Wen, citat de televiziunea națională.
Mii de persoane sunt declarat dispărute, probabil îngropate sub tonele de dărâmături, iar necesitățile de hrană, medicamente și echipament de acordare a primului ajutor sunt urgente.
În orașul Mianzhu (Sichuan), unde cel puțin 2.000 de persoane au murit, echipele de intervenție au încercat să îndepărteze bucățile de beton și barele de oțel în speranța că vor descoperi supraviețuitori.
Potrivit oficialilor din orășelul Mianyang, în apropiere de epicentru, 3.629 de persoane au murit iar alte 18.645 se află sub dărâmături.
Aproximativ o mie de elevi și profesori au murit sau au fost declarați dispăruți după prăbușirea colegiului în care studiau, în departamentul Beichuan, la nord-est de deparatamentul Wenchuan.
La Dujiangyan, la aproximativ 50 de kilometri de Wechuan, reprezentanii colegiului Xiang'e au apreciat că mai puțin de 100 dintre cei 420 de copii care se aflau în clădire au supraviețuit în urma prăbușirii școlii.
În Shifang, oraș situat între Chengdu și Wenchuan, aproximativ 500 de persoane au murit și 3.000 sunt rănite, deși 2.000 dintre acestea s-au aflat sub dărâmături.
În provincia Sichuan 37 de turiști, a căror naționalitate nu a fost precizată , și care călătoreau cu autobuzul, au murit în urma unei alunecări de teren.
Peste 50.000 de soldați au fost mobilizați pentru operațiuni de intervenție, a anunțat marți agenția China Nouă.
Acesta este cel mai grav seism produs în China după cel din Tangshan, din apropiere de Beijing, din 1976, care a provocat moartea a 242.000 de persoane, potrivit unui bilanț oficial.
Referințe
- Format:Sursă/ucautor, „Peste 20.000 de morți și dispăruți în urma cutremurului din China” — Mediafax,
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |