Sari la conținut

Deși nu există risc radiologic, R. Moldova pregătește rezerva de preparate radioprotectoare

De la Wikiștiri

14 martie 2010 Chișinău, Republica Moldova — Pentru Republica Moldova nu există în prezent un risc radiologic ca urmare a stării de urgență survenite în Japonia, deoarece distanța dintre țări depășește 8.500 kilometri, iar direcția preponderentă a vântului în acea regiune este spre Oceanul Pacific.

O informație în acest sens a fost prezentată în după amiaza zilei de luni, 14 martie, de Mihai Magdei, medic-șef sanitar de stat, ministru-adjunct al Sănătății, la ședința extraordinară a Comisiei naționale de sănătate publică, prezidată de viceprim-ministrul Mihail Moldovanu.

Medicul-șef sanitar de stat a precizat totuși, că organele de resort efectuează la fiecare două ore controlul radioactivității, în prezent situația radiologică pe teritoriul Republicii Moldova fiind stabilă.

La ședință, s-a decis ca organele abilitate în domeniul radioprotecției și securității nucleare să colaboreze cu instituțiile similare din România, Federația Rusă, Ucraina, cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) în vederea monitorizării stării chimico-radiologice a teritoriilor și spațiilor interfrontaliere.

De asemenea, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice urmează să coopereze cu Autoritatea Nucleară a Japoniei și AIEA pentru reacționarea în cazuri de accidente nucleare și radiologice.

Conform deciziei, Ministerul Sănătății urmează să pregătească instituțiile medico-sanitare publice pentru activități în situații de urgență de sănătate publică provocate de pericole chimice și radioactive. De asemenea, va fi pregătită rezerva necesară de preparate radioprotectoare.


Referințe

[modificare]