EUFOR va rămâne în Bosnia

De la Wikiștiri
Trupele EUFOR

27 ianuarie 2010 Bruxelles, Belgia — Miniștrii de externe ai UE au declarat luni (25 ianuarie) că trupele EUFOR ar putea rămâne în Bosnia și Herțegovina (BiH) după sfârșitul anului, dacă va fi necesar.

Lansată în decembrie 2004, misiunea UE de menținere a păcii -- denumită Operațiunea ALTHEA -- a numărat 6 300 de membri. Personalul acesteia a scăzut acum la aproximativ 2 500 de membri, având ca sarcină principală prevenirea repetării violențelor etnice.

Miniștrii de externe ai UE au declarat luni că Uniunea celor 27 de națiuni rămâne dedicată menținerii unui climat sigur și pașnic în BiH.

Dacă situația va impune acest lucru, au declarat miniștrii în timpul întâlnirii lor anuale de la Bruxelles, UE este pregătită „să mențină un rol militar executiv pentru a sprijini eforturile [de menținere a păcii] după 2010, în cadrul unui mandat ONU”.

Deteriorarea dramatică a climatului politic din BiH a obstrucționat planurile de a reduce și mai mult forța EUFOR și de a o transforma într-o misiune cu rol de îndrumare pentru forțele de securitate ale țării.

Conform Rezoluției 1895 a Consiliului de Securitate al ONU-- adoptată în 18 noiembrie 2009 -- mandatul EUFOR a fost prelungit cu încă un an. „Situația din regiune continuă să constituie o amenințare pentru pacea și securitatea internațională”, se afirma în rezoluție.

Felicitând EUFOR pentru „progresul său decisiv” către îndeplinirea mandatului său și pentru contribuția semnificativă la stabilitatea și securitatea din BiH, miniștrii de externe au convenit să extindă activitatea agenției pentru a include instrucția forțelor de securitate ale țării.

Diplomații UE au subliniat faptul că reforma securității este esențială pentru procesul general de reformă din BiH.

„Consiliul și-a reiterat sprijinul deplin pentru perspectiva europeană a Bosniei și Herțegovinei”, se afirma în declarație, ALTHEA fiind o parte importantă a eforturilor Uniunii de a sprijini un proces politic care vizează integrarea europeană. Reiterându-și sprijinul ferm pentru Valentin Inzko, Înalt Reprezentant și Reprezentant Special al UE, miniștrii au cerut „tuturor părților din BiH să respecte toate deciziile luate de acesta” și să nu mai conteste autoritatea sa.

Declarația a fost făcută după numeroase tentative ale politicienilor sârbi bosniaci de a anula deciziile lui Inzko și amenințările repetate ale prim-ministrului Republicii Srpska, Milorad Dodik, privitoare la organizarea unui referendum asupra separării de BiH.

„UE și-a subliniat angajamentul față de integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei și Herțegovinei în conformitate cu Acordul de Pace de la Dayton”, se mai afirma în declarație.

Catherine Ashton, comisarul UE pentru politică externă, este așteptată să viziteze BiH cândva în februarie.

Referințe