Editorial 14 aprilie 2005

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol este un editorial!
Scopul acestuia este de a comenta evenimentele importante ale unei zile.
Este posibil ca acesta să nu aibă un punct de vedere neutru ci exprimă frecvent opiniile autorilor care de obicei sunt cunoscuți.
Se încearcă apariția zilnică a câte unui editorial Wikiștiri.

Visul salariului european[modificare]

Nici un rău nu vine niciodată singur, ne spune un vechi proverb românesc. Sigur ne-am întreba acum (și nu spun că nu este normal) ce legătură are răul cu visul salariului?

S-ar putea spune că niciuna, dar putem porni de la premisa că integrarea în Uniune este un rău. Astfel, proverbul se adeverește din nou: cresc prețurile, în câțiva ani dispar micii agricultori, etc.

Statistica publicată în aceste zile are ca scop să ne bucure și să ne asigure că odată europeni ne vor crește și salariile. Dar așa este?

Probabil că în mulți ani așa este, dar important este pentru noi și viața imediat comunitară, degeaba va fi bine în 2015 dacă murim cu toții în 2007 din diferitele cauze. Un alt mesaj important ar fi că degeaba crește salariul mediu. Majoritatea românilor trăiesc dintr-un salariu minim pe economie (în prezent undeva la trei milioane două sute de mii). Astfel, mulți dintre dumneavoastră, iubiți cititori, ar veni și ar spune: "eu aș vrea salariul minim la acea valoare" .. și așa ar fi, să nu uităm în Ungaria, salariul este undeva la 350 euro pe lună - să nu vorbim de membri vechi ai Uniunii (astăzi auzeam că un tehnician viticol în Spania primește în jur de 5000 de euro pe lună).

Să nu uităm însă o altă concluzie, dacă Guvernul ar impune salariul minim la 10 milioane, foarte mulți salariați ar trece în șomaj din imposibilitatea firmelor de a-și plăti salariații. Așa că trebuie să așteptăm ca timpul să ne rezolve problemele...

...și asta în speranța că în 2008 vor fi doar 500.000 de șomeri în România.

Autor: Mihai 14 Apr 2005 16:55 (UTC)