Editorial 1 martie 2005

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol este un editorial!
Scopul acestuia este de a comenta evenimentele importante ale unei zile.
Este posibil ca acesta să nu aibă un punct de vedere neutru ci exprimă frecvent opiniile autorilor care de obicei sunt cunoscuți.
Se încearcă apariția zilnică a câte unui editorial Wikiștiri.

Moneda noastră națională[modificare]

Leul a fost și este o surpriză pentru cei care din voia lui Dumnezeu îl folosim zi de zi trecându-l dintr-un buzunar într-altul (fie din lipsa lui, fie pentru a face loc în primul buzunar) și dintr-o mână în alta.

Am ajuns să trăim vremuri minunate, leul românesc prinde un loc pe piață și se întărește față de principalii adversari: cel din Europa și cel de peste ocean. Totodată, începând de astăzi ne vom uita cu mirare la prețurile din alimentară și ne vom face cruce amintindu-ne de vremuri demult apuse.

Dar cine oare sunt cei care se îngrijorează cel mai mult dacă nu cei care exportă. Fie că vorbim de marii exportatori recunoscuți pe plan mondial fie că vorbim de micile firme românești care își desfășoară și o activitate internațională poate chiar pe internet, toți au de pierdut din faptul că moneda națională se întărește! Poate mulți se întreabă cum este posibil acest lucru. Să luăm un exemplu accesibil: domeniile web (indiferent de extensie) achiziționate la un preț în euro acum câteva luni (metoda reseller) este aproape imposibil din punct de vedere legal să fie vândute la prețul în euro astăzi către clienți datorită faptului că există o pierdere la valoarea în lei care poate ajunge sub valoarea de cumpărare în lei ceea ce nu e permis de legea românească. [Legea prevede că toate activitățile comerciale și financiare se desfășoară în lei chiar dacă moneda de ofertă este alta și totodată valoarea de vânzare a unui produs nu poate fi mai mică decât valoarea de cumpărare considerându-se încălcarea principiului concurenței]. Și asta când aveam și noi un motiv de bucurie! care iată nu e bucurie pentru toți românii. Oricum să nu ne facem speranțe prea mari în leu. Dolarul american a scăzut în ultima perioadă cu 25% față de toate monedele astfel că analiștii consideră aceasta o problemă actuală de maximă intensitate.

Autor: Mihai 28 Feb 2005 21:36 (UTC)