Editorial 20 februarie 2005

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol este un editorial!
Scopul acestuia este de a comenta evenimentele importante ale unei zile.
Este posibil ca acesta să nu aibă un punct de vedere neutru ci exprimă frecvent opiniile autorilor care de obicei sunt cunoscuți.
Se încearcă apariția zilnică a câte unui editorial Wikiștiri.

Sărăcia Europeană[modificare]

Ce este de fapt Uniunea Europeană? Să fie o utopie? Sau este ceva real și de folos? Sau nu folosește la nimic mai mult decât trecere și comerț libere?

Să privim cu atenție situația Portugaliei în primul rând - țară săracă, dar frumoasă. Astăzi au avut loc alegeri generale pentru că președintele a dizolvat parlamentul. S-a vorbit mult despre faptul că ar fi cea mai săracă țară din vest. Este oare posibil acest lucru? Lisabona este un oraș extraordinar (nu putem compara nimic din România cu acea capitală europeană, poate nici din alte țări europene) care se distinge în primul rând prin infrastructură (în special podul 23 aprilie și transportul în "comun"), arhitectură modernă (toate clădirile au culoare), să nu mai vorbim de navigație (portughezii fiind cei dintâi cuceritori ai oceanelor) și totuși se spune că este cea mai săracă țară din Europa de vest - interesant lucru.

Spania a avut astăzi referendum pentru aprobarea multdiscutatei constituții. Într-adevăr, această constituție ar putea fi o problemă de siguranță națională în primul rând. Și să nu uităm, România nu mai trebuie să o aprobe prin referendum dacă este deja în vigoare la data aderării la UE fiind luată de bună. Poate se va supune la referendum aderarea la UE. Problema ar fi prezența la vot și "DA"-ul majoritar. Dar mai avem până la acel moment. Regele Juan Carlos a fost printre primii care au votat constituția... oare a votat cu DA? Nu se știe, acesta este un beneficiu al votului secret, universal și liber exprimat observat mai ales în democrație, oricum casa regală a încercat să dea un exemplu poporului.

Să privim viitorul cu ochii deschiși pentru că nici situația internă nu e prea roză (vezi noile conflicte din PSD) dar trebuie să sperăm la un viitor mai bun că acum dacă nu a trebuit să emigrăm cu toții în Congo, căutăm un alt loc de emigrare, în orice caz nu Indonezia.

Autor: Mihai 20 Feb 2005 18:57 (UTC)