Explozie la mina Anina:7 mineri au murit

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare

14 ianuarie 2006 Reșița, România — La mina Anina, din județul Caraș Severin, o explozie cauzată de acumularea de gaze a ucis 7 mineri și a rănit grav alți cinci. Deflagrația s-a produs sâmbătă dimineața, în jurul orei 5.50, cu o jumătate de oră înainte de sfârșitul shimbului 4. În acel moment în subteran se aflau peste 200 de ortaci.

Cei cinci mineri răniți în mina Anina au fost transportați la Spitalul Județean din Reșița. Medicii spun că doi dintre ortacii răniți sunt în stare gravă, ei suferind arsuri pe 60% din suprafața corpului. Cei doi pacienți vor fi transferați la o clinică de arși din Timișoara. Medicii din Reșița sunt rezervați privind șansele acestora de a supraviețui.

Și tot la Spitalul Județean din Reșița au fost internați alți trei răniți în urma exploziei din subteran. Unul dintre pacienți este în comă de gradul I, după ce a inhalat monoxid de carbon, iar doi ortaci sunt în afara oricărui pericol.

Liderul de sindicat, Adrian Vlad a declarat pentru Antena 3 că explozia s-a produs la abatajul 86, unde lucrau 10 oameni, la o adâncime de 1.000 m.

Ministrul Economiei și Comerțului, Codruț Sereș a plecat la Anina împreună cu o echipă de experți pentru a evalua accidentul. Prefectura și Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost anunțate în vederea începerii unei anchete asupra cauzelor care au provocat acest accident.

Anina este cel mai important centru carbonifer al Banatului, cu cea mai adâncă mină din Europa, având orizont de lucru la peste 1.000 metri sub pământ.

Accidentele în minele din România nu sunt o raritate. Anul trecut, doar la exploatările miniere din Valea Jiului au avut loc 225 de accidente, soldate toate cu incapacitate de muncă. Mai mult, inspectorii afirmă că majoritatea accidentele din subteran se produc din cauza lipsei echipamentului și a dotărilor minime necesare.

Liderul Centralei Naționale Miniere, Marin Condescu a declarat pentru Realitatea TV: "Nici una dintre minele din România nu mai este sigură. În cele mai multe mine ne asigurăm pe piele noastră. Toate minele sunt cu risc foarte mare".