Familia Vâlceanu s-a rupt de PSD

De la Wikiștiri
Acest articol este în construcție.
Puteți ajuta la dezvoltarea acestuia.
Dacă considerați că este gata de publicare,
schimbați formatul {{construcție}} cu {{publicare}}.

' [[w:|]] — [[Categorie:]][[Categorie:]][[Categorie:]][[Categorie:]]

Referințe[modificare]

  • „[ ]” — 

Vicepreședintele Eugen Vâlceanu și fiul său Dan Vâlceanu, șeful Organizației de Tineret a PSD Gorj, au demisionat, ieri dimineață, din unicul partid în care au activat. Cei doi membrii ai familiei Vâlceanu nu și-au motivat explicit demisiile depuse la sediul organizației PSD din Târgu-Jiu, ci au declarat, în scris, doar că fac asta ,,din motive personale”. Conducerea PSD Gorj nu s-a arătat marcată de gestul celor doi pesediști cu ștate vechi, Florin Cârciumaru declarând doar că ,,nimeni nu este în PSD de neînlocuit”. La rândul său, Eugen Vâlceanu a afirmat că nu renunță la politică așa cum, cu siguranță, nu o va face nici fiul său.


Gestul lui Eugen Vâlceanu și al fiului său Dan Vâlceanu i-a uimit, doar până la un punct, pe colegii din PSD Gorj. Asta deoarece se cunoșteau, de ceva vreme, neînțelegerile din sânul partidului dar și faptul că Eugen Vâlceanu a luat, de multe ori, poziție împotriva unor decizii stabilite, aproape în unanimitate, de actuala conducere a organizației. Toți se așteptau însă ca Vâlceanu să renunțe la partid, imediat ce a pierdut scaunul de deputat pentru care a candidat în toamna anului trecut. În schimb, alții se așteptau ca Vâlceanu să demisioneze imediat după ce i s-a refuzat postul de prefect al județului, oferit ,,pe tavă” colegului său ex-senatorul Ion Florescu, și el un perdant al alegerilor parlamentare. Vâlceanu nu a făcut însă asta, dar a strâns din dinți tot timpul, punând deoparte, ca o gospodină, fiecare ,,farsă” pe care i-au jucat-o proprii colegi de partid. O recunoaște și asta deoarece a activat în PSD timp de 15 ani și jumătate, fiind alături de partid la bine și la greu.

„A fost o decizie îndelung gândită” Din acest motiv, decizia nu a fost luată în pripă. ,,A fost o decizie gândită și îndelung gândită pentru că era vorba de 15 ani și jumătate de activitate politică în PSD. Ne-a fost foarte greu să ne dăm seama că partidul s-a schimbat și asta destul de mult, în ultimul timp. Dar s-au adunat foarte multe în decursul acestei perioade. Nu pot spune însă că am avut vreo înțelegere de moment cu cineva de acolo”, a explicat fostul subprefect Eugen Vâlceanu. Acesta a pierdut cu un scor mare scaunul de deputat, dar spre deosebire de ceilalți colegi de partid care au candidat, el nu a primit nicio funcție publică. Vâlceanu a vrut scaunul de prefect dar i s-a refuzat, chiar dacă a explicat că este unica funcție publică pe care și-o mai dorește.

Banii la PSD - doar cu factură Cu greu, Eugen Vâlceanu recunoaște câteva dintre lucrurile pe care le-a făcut în PSD Gorj, gesturile sale nefiind chiar pe placul colegilor de partid. Acesta declară că el și fiul său au sprijinit financiar partidul, dar numai legal și pe factură, deși uneori li s-a dat de înțeles că și donațiile ,,subterane” își au rolul lor. Vâlceanu a declarat că nu a vrut să facă astfel de donații, deși sumele pe care le ofereau partidului erau substanțiale. Un alt gest care i-a supărat pe liderii PSD Gorj era legat de atitudinea lui Vâlceanu, atunci când se luau decizii în Biroul Executiv al PSD Gorj. Să nu uităm că atât Eugen Vâlceanu cât și fiul său Dan erau membrii în acest organism, deoarece amândoi erau vicepreședinți ai PSD Gorj.

Deranja spunându-și punctul de vedere… ,,Întotdeauna îmi spunem punctul de vedere și am văzut că deranja”, spune Eugen Vâlceanu care a preferat să nu mai aibă nici măcar o ultimă discuție cu liderii organizației. Nici el și nici fiul său Dan Vâlceanu, care a activat în PSD Gorj de 12 ani de zile, nu au oferit explicații și nici nu au cerut o ultimă întrevedere cu liderii Călinoiu și Cârciumaru. ,,Sunt convins că s-au bucurat că am plecat”, declară, în continuare, Eugen Vâlceanu, dând astfel de înțeles că o ultimă întrevedere în acest sens nu își avea rostul.

Cârciumaru: „partidul nu stă în nimeni” Întorși recent din vacanța din Antalya, Florin Cârciumaru și Ion Călinoiu au aflat cu surprindere de demisiile celor doi Vâlceanu. ,,Am aflat cu o surprindere neplăcută astăzi (n.r. ieri) despre demisie. Este decizia celor doi. Ei nu au avut nicio discuție cu mine și nici cu Călinoiu. Nu știu motivul depunerii demisiei. O să îi contactăm și o să vedem ce i-a determinat să își depună demisia. Normal că PSD-ul nu stă în niciunul dintre noi. Sunt alegerile la tineret peste câteva luni de zile, se va alege un nou președinte de organizație de tineret și vom completa Biroul Permanent cu un alt vicepreședinte. Repet, partidul nu stă în nimeni, nici în mine, nici în dânșii. A fost opțiunea lor”, a declarat președintele organizației județene a PSD Gorj, Florin Cârciumaru. La rândul său, președintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a comentat și el demisia lui Eugen și a lui Dan Vâlceanu. ,,Fiecare om are dreptul să își exprime opinia, iar demisia este un act de voință unilateral. În ceea ce privește înlocuirea lor la nivelul partidului, se găsesc destui oameni. Avem resurse umane”, a declarat Călinoiu.


Nu renunță la politică Dan Vâlceanu nu va renunța la activitatea de tineret, asta mai ales că de 12 ani mănâncă doar politică pe pâine. Nu a fost curtat până acum de vreun partid, dar declară că este deschis la discuții deși este destul de scurt timpul de când și-a semnat demisia. Totodată, tânăra speranță politică susține că îi pare rău de organizația de tineret, asta deoarece aici tinerii au fost prieteni și nu i-a îndemnat pe aceștia să îl urmeze. ,,M-aș simți măgulit să o facă, dar nu pot să le cer asta. Eu am demisionat din PSD, din motive personale”, declară Dan Vâlceanu.

De cealaltă parte, Eugen Vâlceanu nu renunță nici el la politică, deși își recunoaște dezamăgirea pe care o are după anii petrecuți la PSD. Este convins însă că dacă se va înscrie într-un alt partid politic, după ce va cântări bine această opțiune, nu va fi catalogat ca un traseist politic. De menționat că Eugen Vâlceanu este al doilea politician de calibru care renunță, prin demisie, la un partid. În urmă cu câteva luni, același lucru l-a făcut fostul președinte al PC Gorj, Sabin Popescu. Acesta a declarat că încă mai are un cuvânt de spus în politică, motiv pentru care nu va renunța să facă politică, chiar de pe marginea scenei politicii gorjene.