Sari la conținut

Festivalul de la Cannes la cea de-a 58-a ediție

De la Wikiștiri

11 mai 2005 Cannes, Franța — Editia cu numarul 58 a festivalului de la Cannes reuneste importante personalitati din industria cinematografica, regizori, actori, si nu mai putin de 4000 de jurnalisti reprezentand 1600 de companii de presa din intreaga lume.

Oraselul cochet din sudul Frantei va fi pentru 12 zile capitala filmului, proiectand filme internationale independente alaturi de grandioase productii hollywoodiene

In cadrul ceremoniei de deshidere va fi prezentat "Lemming", un thriller frantuzesc regizat de Dominik Moll ("With a friend like Harry") din distributia carora fac parte Charlotte Rampling si Laurent Lucas.

Insa, marea atractie a festivalului in acest an va fi cu siguranta premiera mondiala a mega-productiei "Star Wars III -Revenge of the Sith", ultimul episod al seriei stiintifico-fantastice "Razboiul stelelor" - la care George Lucas a inceput sa lucreze acum 28 de ani.

Evenimentul mult asteptat de faniii din intreaga lume va avea loc cu cateva zile inainte de premiera oficiala anuntata in cinematografe pentru data de 19 Mai.

Membrii juriului international prezidat de nonconformistul regizor Emir Kusturica sunt: actorul spaniol Javier Bardem, actrita de origine mexicana Salma Hayek, scriitorul american Toni Morrison si celebrul regizor de filme de actiune John Woo.

Pentru prima oara in istoria festivalului a fost inclus in competitie un film irakian, "Kilometrul Zero", regizat de Hiner Saleem, tratand problema relatiilor arabo-kurde in timpul razboiului dintre Irak si Iran in 1998.

Printre productiile favorite la titlu se numara filme ale unor regizori celebri cum ar fi: "A history of Violence" - David Cronenberg, "Manderlay" - Lars Von Trier, "Don't Come Knockin'" - Wim Wenders si "Last Days" semnat de Gus Van Sant.

Un alt eveniment mult asteptat de impatimitii filmului este lansarea "Match Point", ultima pelicula semnata Woody Allen. Pentru cel mai recent film al sau, ce va fi proiectat in afara competitiei, regizorul a parasit Manhattan-ul si a filmat in Londra. Din distributia "Match Point" fac parte Scarlett Johannson, Jonathan Rhys Meyers si Emily Mortimer.

Romania este si ea reprezentata la Cannes, in cadrul sectiunii "Un certain regard" de filmul "Moartea domnului Lazarescu" semnat de regizorul Cristi Puiu.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe data de 21 mai si va fi urmata de proiectia filmului britanic "Chromophobia" regizat de Martha Fiennes, care si-a distribuit de aceasta date fratele (Ralph Fiennes) in rolul principal, alaturi de Penelope Cruz, una dintre actritele sale favorite.