Sari la conținut

Ford a preluat oficial compania "Automobile Craiova"

De la Wikiștiri

21 martie 2008 Craiova, România — Corporația Ford a preluat oficial compania Automobile Craiova, promițând o investiție de 700 de milioane de USD și angajarea a 9000 de oameni. Este vorba de cea mai mare investiție americană în România.

La festivitatea de preluare a companiei, care se afla din 2006 în proprietatea statului român, au participat Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, ambasadorul american la București Nicholas Taubman și directorul general al Ford România, John Fleming. Premierul român declară cu această ocazie: “România devine, în mod clar, cea mai importantă – din punctul de vedere al industriei constructoare de automobile – din sud-estul Europei”.

La Craiova se va produce începând cu anul 2009 modelul "Transit Connector", inițial într-un număr de 13.000 de mașini pe an. Din 2010 se va produce în România un nou model de compacte sportive destinat pieței europene. Firma americană a plătit în septembrie 2007 57 de milioane de dolari pentru 72,4% din pachetul de acțiuni al companiei de la Craiova. Preluarea s-a amânat datorită examinării tranzacției de către Comisia Europeană, pe motivul lipsei de transparență al contractului. Statului român i s-a imputat acordarea ilegală de ajutoare, deoarece ar fi impus păstrarea unui număr de 3.900 de angajați și a unui nivel minim de producție în schimbul unui preț redus de vânzare al fabricii. Ford trebuie de aceea, conform unei decizii de la Bruxelles din 27 februarie 2007, să plătească încă 27 milioane de dolari statului român. Nu s-a stabilit data până la care Ford trebuie să plătească această sumă.

Referințe