Funcționarea executivului până la anticipate
10 iulie 2005 București, România — Reproducem în continuare declarația integrală a Purtătorului de Cuvânt al Guvernului, doamna Oana Marinescu, referitoare la funcționarea structurilor executive până la organizarea alegerilor anticipate:
"Structurile executive ale statului vor funcționa în perioada următoare, la capacitate maximă, fără să fie afectate de organizarea alegerilor anticipate. După demisie și până la instalarea noului Cabinet, Guvernul va exercita în mod legal atribuții pentru administrarea treburilor țării și pentru buna desfășurare a sectorului public, chiar dacă nu va putea să promoveze politici noi. Prioritatea numărul unu în această perioadă va rămâne punerea în aplicare a angajamentelor asumate pentru integrare.
Reformele numeroase adoptate de Guvern și măsurile luate deja pentru respectarea angajamentelor europene oferă un spațiu generos în care autoritățile statului să acționeze în continuare, în sensul implementării lor.
În aceste condiții, afirmația făcută de cel care a fost ministru de Externe în Guvernul care a ridicat corupția la rang de lege în România, potrivit căreia țara va fi blocată până la organizarea anticipatelor, este o dezinformare. Ea are la bază experiența fostului guvern PSD, care a blocat orice măsură pentru integrare înainte de alegerile din 2004 și a compromis bugetul național cu pomeni electorale.
Guvernul condus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu este cel mai reformist din istoria post-decembristă a României, lucru care a fost recunoscut și de oficialii europeni. Acest lucru deranjează PSD, pentru că are alergie la reformă. De aceea PSD ar face orice ca să o blocheze și atacă Guvernul sub o pretinsă acuzație de "incompetență".
Guvernul Tăriceanu a reparat haosul lăsat de PSD în bugetul de stat - un deficit bugetar mărit cu 30.000 de miliarde de lei vechi date în timpul campaniei electorale, dar nebugetate; în achizițiile publice - contracte încheiate cu încălcarea normelor legale și la prețuri nejustificate din punctul de vedere al contribuabilului; în sănătate - un sistem al medicamentelor compensate aproape de colaps și cu datorii în valoare de aproape 16.000 de miliarde de lei vechi.
Mai mult, Guvernul Tăriceanu a reușit performanța să determine semnarea Tratatului de Aderare a României, la Luxemburg, pe 25 aprilie 2005, în condițiile în care fostul Guvern a reușit premiera tristă să încheie negocierile de aderare cu mai multe clauze de salvgardare, care puteau să blocheze acest proces. Odată cu actualul Guvern, s-a pus capăt corupției la nivel înalt promovată de PSD, iar grupurile clientelare nu au mai avut acces la banii publici.
Guvernul Tăriceanu își va menține această atitudine în continuare, ceea ce nu va conveni, desigur, PSD și prietenilor săi care au crezut că pot să-și păstreze privilegiile sabotând reforma justiției."
Referințe
[modificare]- Biroul de presă al Guvernului României, „Declarația Purtătorului de Cuvânt al Guvernului, doamna Oana Marinescu, referitoare la funcționarea structurilor executive până la organizarea alegerilor anticipate” — Guvernul României, 10 iulie 2005