Grecia introduce planul de e-prescripție

De la Wikiștiri


22.11.2010 Atena, Grecia — În eforturile sale de a reduce cheltuielile masive și de a economisi 2 miliarde de euro, guvernul grec a lansat luna trecută primul program național de e-prescripție. Acesta este testat de către Organizația pentru Asigurarea Profesioniștilor Independenți (OAEE).

"Grecia cheltuiește pe medicamente la fel de mult cât o țară cu o populație ca cea a Spaniei", a declarat premierul George Papandreou la începutul acestei luni.

Pe lângă reducerea cheltuielilor pentru medicamente, sistemul electronic de prescripție este un pas în direcția modernizării fondurilor naționale multiple de asigurări sociale și de sănătate, precum și a monitorizării medicilor care prescriu medicamente în exces.

Potrivit ministrului supleant pentru muncă și asigurări sociale, Giorgos Koutroumanis, programul pilot și-a dovedit eficiența de la implementarea acestuia în 18 octombrie.

"Am descoperit medici care prescriau medicamente de 300 000 de euro pe lună … pedeapsa cea mai strictă va fi anularea colaborării acestora cu fondurile de sănătate", a declarat acesta cotidianului Ta Nea.

Preconizat să intre în vigoare în data de 1 decembrie la Fondul de Asigurări Sociale (ΙΚΑ) și anul viitor la Fondul Fermierilor (OGA), sistemul va fi aplicat tuturor fondurilor naționale de asigurări sociale și de sănătate. După implementarea sa completă, se preconizează că acesta va aduce economii de până la un miliard de euro.

Guvernul a mai făcut un pas înainte prin reducerea prețurilor medicamentelor în efortul de a restrânge cheltuielile fondului de asigurări cu încă 1 miliard de euro.

Ministrul muncii și asigurărilor sociale, Louka Katseli, a declarat că cheltuielile nejustificate nu pot fi restrânse dacă nu se combate evaziunea la toate nivelurile.

Planul de acțiune al ministerului împotriva gestionării improprii a fondurilor este amplu. Măsurile cuprind reducerea costurilor operaționale ale fondurilor de asigurări, combaterea muncii nedeclarate, reducerea cheltuielilor farmaceutice, crearea unei infrastructuri pentru informarea și sprijinirea cetățenilor, precum și stabilirea unui plafon la prescripții, în funcție de domeniul de specialitate.

Vor fi numiți consilieri care vor supraveghea instalarea și operarea unui sistem computerizat pentru monitorizarea veniturilor și cheltuielilor. Parteneriatele dintre principalele fonduri de asigurări și centrele de diagnostic și clinici vor facilita achiziționarea serviciilor de sănătate.

Guvernul a început deja inspecții lunare la ΙΚΑ și ΟGA, în efortul de a detecta practicile prescripțiilor excesive. De asemenea, acesta face controale lunare aleatorii în proporție de 5%. Medicii de la IKA sunt în prezent cercetați pentru prescrierea unor rețete lunare cu o valoare cuprinsă între 60 000 și 250 000 de euro.

S-a descoperit că un medic din Atena care lucra pentru fondul public IKA a eliberat 7 500 de rețete în valoare de 175 000 de euro pe lună.

800 de medici care lucrau pentru fondurile publice au fost descoperiți ca având colaborări exclusive cu un anumit farmacist ales de ei. Două liste cu medici și farmaciști care au încălcat legea au fost făcute publice săptămâna trecută.

Între timp, Athina Dretta, secretar general în ministerul muncii, a cerut tuturor medicilor care lucrează pentru fondurile publice de sănătate să prescrie tratamentele cele mai ieftine și mai adecvate, precizând apoi că reducerea ar trebui să atingă 30% din cheltuielile totale pentru medicamente ale fiecărui fond până la sfârșitul anului 2010.

Potrivit lui Koutroumanis, ministerul a acoperit aproape un deficit de aproximativ 3 mn de euro, susținând că până sistemul va raporta un surplus în 2011.

Ministerul promovează totodată crearea unui fond comun cu colaborarea principalilor furnizori de asigurări din țară (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟGΑ și OPAD) în 2011, fond care va oferi asistență medicală primară. Aceștia vor lucra sub autoritatea ministerului sănătății

Referințe[modificare]