Grecia promite să atingă țintele din planul de salvare în 2011

De la Wikiștiri

20 noiembrie 2010 Atena, Grecia — Grecia a dezvăluit proiectul final al bugetului său pe 2011 joi (18 noiembrie), promițând noi măsuri de austeritate pentru a îndeplini termenii planului de salvare de 110 miliarde de euro al FMI și UE.

Necesitatea unor reduceri suplimentare ale cheltuielilor de stat a apărut după ce o revizuire a deficitului public al țării pe 2009 efectuată de către Eurostat, oficiul de statistică al UE, a arătat luni că acesta se situează la 15,4% din PIB, și nu la 13,6%, cum se credea anterior. Acest lucru "a schimbat punctul de pornire", a declarat prim-ministrul George Papandreou la ședința de cabinet de joi.

Conform primului proiect al bugetului pe 2011, elaborat luna trecută, Grecia intenționa să își reducă deficitul bugetar de 2,2 miliarde de euro anul următor. Însă noile cifre făcute publice săptămâna aceasta au forțat-o să ia în considerare reduceri mai mari pentru a îndeplini angajamentele asumate față de UE și FMI.

Ministerul finanțelor a declarat că obiectivul urmărit este restrângerea deficitului bugetar cu 5 miliarde de euro, până la 17 miliarde de euro în 2011, sau 7,4% din PIB. Conform acordului privind planul de salvare, deficitul public al țării pe 2010 urma să se situeze la aproximativ 8% din PIB. Cifrele emise joi au arătat însă că se preconizează că acesta va fi mult mai mare, fiind previzionat la 9,4% din PIB.

Pentru a atinge țintele pe 2011 convenite cu UE și FMI, partidul de guvernământ al Greciei, PASOK, intenționează să majoreze TVA-ul de la 11% la 13%, să reducă cheltuielile guvernamentale, sanitare și militare, precum și să impună o înghețare nominală a pensiilor. Acesta promite de asemenea că va reduce semnificativ costurile operaționale și salariale ale utilităților publice deficitare și va intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale.

"Este un buget dificil care continuă pe calea adoptată în anul anterior, unul care continuă efortul depus după ce țara nu s-a mai putut împrumuta de pe piață, unul care se luptă să mențină crearea de locuri de muncă și creșterea", a declarat ministrul finanțelor George Papaconstantinou.

Conform proiectului final al bugetului de anul următor, se preconizează că economia se va contracta cu 4,2% în 2010 și cu 3% în 2011, în loc de 2,6%, cum se prevedea luna trecută. Potrivit agenției naționale de știri a Greciei ANA-MPA, guvernul se așteaptă ca țara să înregistreze o creștere pozitivă de 1,1% din PIB în 2012 și de 2,1% din PIB în anul următor.

Cifrele din proiectul de buget sugerează de asemenea că șomajul urmează să crească de la 12,1% anul acesta la 14,6% în 2011, Papaconstantinou admițând joi că guvernul ar putea fi forțat să facă disponibilizări în sectorul public, deși nu a dorit aceasta.

"Pentru a reduce deficitul într-o întreprindere de stat trebuie fie să mărești, fie să reduci costurile", a declarat el, fiind citat de AP. "Nu începem cu planurile de a reduce locurile de muncă, dar fiecare (întreprindere publică) va fi analizată, caz după caz".

În încercarea de a spori veniturile din turism, un sector esențial pentru economia greacă, guvernul a decis să înjumătățească TVA-ul pentru serviciile turistice de la 11% la 6,5%.

"Nu am câștigat încă lupta, dar acum suntem într-o poziție mai bună să facem față problemelor reale... un stat risipitor, companii de stat problematice și evaziune fiscală", a declarat Papaconstantinou la o conferință de presă susținută după ce a prezentat bugetul parlamentului, fiind citat de Reuters. El a declarat că măsurile specifice de eradicare a evaziunii fiscale vor fi anunțate în cursul acestei luni.

Bugetul țării pe 2011 va fi supus unui vot final în parlament în 22 decembrie și va fi adoptat probabil cu ușurință, întrucât PASOK se bucură de o majoritate confortabilă în adunarea legislativă.

Între timp, angajații din sectorul privat intenționează să organizeze o grevă generală de 24 de ore cu o săptămână înaintea votului pentru a protesta față de măsurile de austeritate planificate. Potrivit agenției Reuters, acestora li se vor alătura angajații din sectorul public.

"Temerile noastre sunt confirmate", a afirmat Yannis Panagopoulos, șeful sindicatului GSEE din sectorul privat, într-o declarație, fiind citat de respectiva agenție de știri.

Sursă