Sari la conținut

Grecii fumează în ciuda interdicției

De la Wikiștiri


13 martie 2010 Atena, Grecia — Era o noapte de vineri agitată într-unul din cele mai la modă cluburi de muzică din Atena, unde grupuri de prieteni veneau pentru distracție după o săptămână încărcată. De îndată ce s-au așezat, bărbații și femeile și-au scos țigările și au realizat că pe mese nu erau scrumiere.

"Nu se fumează", a spus chelnerul care le lua comanda. "Poate mai târziu..."

După douăzeci de minute, cei aproximativ 500 de oameni din club fumau în draci, aruncând scrumul pe jos.

O lege greacă adoptată în iulie 2009 a interzis fumatul în locurile publice, a mărit accizele la țigări și a impus amenzi de până la 500 de euro pentru încălcarea legii. Aceasta nu a avut însă un impact vizibil asupra fumatului în public.

Un angajat dintr-un bar a declarat: "Uitați-vă în jur și veți vedea că nimeni nu respectă această lege... vedeți restaurante cu zone de nefumători complet goale, iar zonele de fumători pline cu mese mutate de la zona de nefumători pentru a-i primi pe clienți".

Potrivit datelor ministerului sănătății, aproximativ 20 000 de cei 11 milioane de cetățeni greci mor în fiecare an de boli generate de fumat. Alți 600 mor din cauza fumatului pasiv, sau inhalarea aerului viciat de către un fumător din apropiere.

"Fumatul anihilează sistemele naționale de sănătate", a declarat ministrul educației Anna Diamantopoulou recent, chiar înaintea unei campanii de sensibilizare cu privire la pericolele fumatului în școli -- și în special în rândul adolescenților. Anul trecut, pentru prima dată, Curtea Supremă a Greciei a decis în favoarea unui reclamant care și-a dat în judecată angajatorul pentru daune generate de fumatul pasiv.

Studiile arată că peste 38% din greci fumează, țara situându-se pe primul loc în rândul națiunilor europene în această privință. Datele ministerului sănătății arată că 46% din bărbații adulți și mai mult de 31% din femeile adulte fumează zilnic.

"Întreaga țară fumează", a declarat Panagiotis Behrakis, directorul Comisiei Directoare Naționale pentru Controlul Tutunului, cotidianului Kathimerini luna trecută.

Potrivit legislației grecești, companiile cu peste 50 de angajați pot deține camere destinate fumatului. Restaurantele, barurile, cafenelele și cluburile cu spațiu de peste 70 metri pătrați trebuie să aibă zone de fumat bine izolate.

Localurile mai mici pot opta să fie pentru nefumători, în timp ce localurile mai mari (de peste 300 m2) trebuie să aibă camere separate pentru fumători cu sisteme speciale de ventilație.

"Barul nostru este un local pentru fumători", a spus barmanița Popi, care nu a dorit să îi fie dezvăluit numele întreg. "Este exclus ca un proprietar să își transforme localul într-unul pentru nefumători. El va pierde în mod cert clienți".

Nu toată lumea împărtășește această opinie. Elena H, mama unui copil de 1 an, a petrecut ore în diferite centre comerciale din Atena pentru a găsi un restaurant pentru fiul său cu o zonă de nefumători. Ea a descoperit că restaurantele care aveau asemenea zone le-au abandonat.

"Este dificil îndeosebi iarna pentru cei care au copii, pentru femeile gravide sau chiar pentru un nefumător să aibă o opțiune", a afirmat Elena.

Proprietarii de baruri și cluburi din capitala greacă cred că interdicția asupra fumatului a înrăutățit afacerile în contextul crizei financiare. Chiar și cei care au solicitat autorizație de fumat s-au lovit de o birocrație greoaie în procesarea cererilor lor.

Legea interzice de asemenea fumatul în spitale, birouri și taxiuri, dar este inevitabil să dai peste un taximetrist cu o țigară în gură.

"Am chemat un taxi deunăzi și m-am trezit într-un nor de fum", a declarat o nefumătoare numită Maria. "Ironia întregii situații era dată de un indicator cu fumatul interzis pe bordul mașinii".

Referințe[modificare]